De auto met daarin de Chinese president Xi Jinping bij aankomst in Davos.
NOS NieuwsAangepast

China beklimt het wereldtoneel tijdens elitefeestje in Davos

  • Marten Wiegman

    Redacteur internationale economie

  • Marten Wiegman

    Redacteur internationale economie

Vandaag gaat het jaarlijkse feestje weer van start van politici, ondernemers en iedereen die verder belangrijk is of wil zijn. Locatie: Davos, Zwitserland.

Officieel heet het het Wereld Economisch Forum, in de praktijk is het vooral een gelegenheid voor wereldleiders en captains of industry om te netwerken en de grote problemen van deze tijd te bespreken. En die zijn er volop. De openingsspeech wordt gehouden door niemand minder dan de Chinese president Xi Jinping.

Verrassend, omdat 'Davos' toch vooral als het podium van Europese en Amerikaanse vrijemarktdenkers wordt gezien.

Delegatie

Xi Jinping komt niet alleen, hij geeft leiding aan de grootste Chinese delegatie ooit. Uiteraard met politici, maar ook de bazen van tachtig grote Chinese bedrijven, zowel staatsbedrijven als privébedrijven, zijn mee.

Jack Ma van internetonderneming Alibaba staat op de gastenlijst. En ook Wang Jianlin van Wanda: een enorm, wereldwijd opererend entertainmentbedrijf. Ook zij zullen uitstralen dat China niet voor niets de tweede economie van de wereld is geworden.

Isolement

China is zich de afgelopen tien jaar minder geïsoleerd gaan opstellen. Toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie heeft ertoe geleid dat niet alleen China maar ook de rest van de wereld heeft geprofiteerd van de toenemende wereldhandel.

En juist nu China zich opstelt als voorstander van vrije wereldhandel komen uit de Verenigde Staten signalen dat dat land een andere kant op wil. Globalisering heeft tot gevolg dat tal van Amerikaanse en Europese bedrijven in China zijn gaan produceren. Daarmee is een groot aantal banen verhuisd naar Azië.

Maar of het dreigen met handelsbelemmeringen en importtarieven, zoals aankomend president Trump nu doet, daar verandering in gaat brengen is zeer de vraag. En dus doet de ironische situatie zich voor dat het traditionele pleidooi van de Verenigde Staten voor meer vrije handel wel eens uit de mond van de Chinese president kan komen.

Problemen

Niet dat die vrijhandel nu al op rolletjes loopt; er zijn verschillende procedures waarbij de VS en Europa China ervan beschuldigen vals te spelen. Met staatssteun, of door overproductie en dumpprijzen voor metaal en aluminium.

En dan zijn er tal van spanningen op andere terreinen: de militaire invloed in de Zuid-Chinese zee, het plaatsen van Amerikaanse raketten in Zuid-Korea, de mate waarin China de Noord-Koreaanse leiders kort wil houden en allerlei andere geopolitieke zaken.

Xi zal zich in Davos presenteren als een duidelijke, koersvaste wereldleider, in contrast met de onzekerheid in de Verenigde Staten en de verwarring en besluiteloosheid in Europa.

China neemt het voortouw om klimaatverandering tegen te gaan en committeert zich aan de VN-klimaatafspraken. China geeft leiding aan de G20, China heeft duidelijke opvattingen over de krachtsverhoudingen in Azië en de rest van de wereld. In elk forum of bijeenkomst in Davos zal dat doorklinken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl