Staatssecretaris Dekker bij de klachtenlijn van het LAKS tijdens de eindexamens in 2014.
NOS NieuwsAangepast

Scholierenorganisatie LAKS wil meedoen aan Tweede Kamerverkiezingen

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wil meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De scholierenorganisatie zegt er geen vertrouwen in te hebben dat de huidige politieke partijen de negatieve ontwikkeling in het onderwijs kunnen stoppen.

De scholierenorganisatie heeft een lijst met tien jonge mensen opgesteld. Lijsttrekker is LAKS-voorzitter Sven Annen. Hij zegt dat het LAKS op 15 maart met een 'blanco lijst' meedoet aan de verkiezingen. Dan krijgt de partij op het stembiljet alleen een nummer en geen naam.

Laks wil belang scholieren zelf in Haagse politiek oplossen

Het LAKS vindt dat de politiek nu niet handelt in het belang van leerlingen. Het onderwijs draait volgens de organisatie meer en meer om slagingspercentages en geld. De toekomst van scholieren en Nederland als kenniseconomie zou dan ook op het spel staan.

Ouderen domineren volledig het geluid in de politiek. We hebben er geen vertrouwen in dat de huidige politiek dit zal oplossen.

LAKS-voorzitter Sven Annen

"De fundamentele problemen worden nauwelijks besproken in Den Haag. Ouderen domineren volledig het geluid in de politiek. We hebben er geen vertrouwen in dat de huidige politiek dit zal oplossen", zegt Annen. Hij wil niet speculeren over het aantal zetels dat het LAKS kan halen.

Dat de meeste scholieren niet mogen stemmen is volgens Annen geen probleem. "Wij richten ons ook op studenten en ouders die geven om het onderwijs. We verwachten zo veel steun te kunnen krijgen."

Twintigpuntenplan

Met een twintigpuntenplan wil het LAKS het "verschrikkelijke rendementsdenken" over het onderwijs stoppen. Om dat te bewerkstelligen moeten de centrale examens op de schop, te beginnen met het afschaffen van de verplichte rekentoets.

Verder wil de scholierenorganisatie, vooral bekend van de jaarlijkse klachtenlijn rond de eindexamens, particuliere bureaus verbieden die tegen hoge betaling extra begeleiding en examentraining geven. En om te zorgen dat alle kinderen kunnen studeren zonder een enorme schuld op te bouwen, moet de basisbeurs weer worden ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl