In de Ardense skigebieden ligt 20 tot 50 centimeter sneeuw AFP

Sneeuwpret in België, lawinegevaar in Oostenrijk

time icon Aangepast

Het is druk bij wintersportgebieden in de Belgische Ardennen. Veel mensen trekken eropuit om op de latten te kunnen staan, en dat leidt tot problemen.

De politie waarschuwt op aangeven van Belgische collega's Nederlandse wintersporters. In de Ardennen is het zo druk dat er geen ski's meer te huur zijn en alle parkeerplaatsen vol zijn. Ook staan er files bij de gebieden. "Als je erheen gaat, is de kans dat je er kan skiën nihil", zegt een woordvoerder.

Een medewerker van skigebied Mont des Brumes beaamt de berichten. Hij zegt dat ze de drukte amper aankunnen. "We hebben niet genoeg ski's voor iedereen en het is druk op de parkeerplaats. Maar als je je eigen spullen hebt kan je gewoon langskomen hoor."

VEDIA
@VEDIA_BE
#neige 🌨️☃️ Voici les centres de #ski #SkiAlpin #luge ouverts ce samedi⛷️🏂▶️https://t.co/8IaRzryvaO @cantonsdelest @ProvincedeLiege
2 jaar geleden

Afgelopen dagen viel er een flink pak sneeuw in de Ardennen. Er ligt nu tussen de 20 en 50 centimeter. De woordvoerder van het Toeristisch Agentschap Oost-België denkt dat het mede zo druk is, omdat het nog laagseizoen is. "Een heel weekend wintersporten kost bijna geen geld. Een vakantiehuisje kost bijna niets." 

Zij zegt dat het de komende week goed wintersportweer blijft. Naar verwachting kunnen de wintersporters tot en met volgend weekend nog skiën in de Ardennen. 

Zij raadt mensen die volgend weekend willen wintersporten aan om vroeg te vertrekken.

Gevaar in Oostenrijk

In Oostenrijk leidt de sneeuwval tot groot lawinegevaar. In gebieden boven de 2000 meter geldt lawinerisico 4 op een schaal van 5. De situatie buiten de pistes is volgens de autoriteiten heikel. Het wordt dan ook met klem afgeraden daar te skiën.

Vooral in de gebieden Vorarlberg en Tirol is de kans op lawines groot. Daar viel tussen de 50 en 95 centimeter op een bestaand sneeuwdek. Dat vergroot het risico op sneeuwverschuivingen.

STER Reclame