NOS VoetbalAangepast

Uitgepuberde Karsdorp is klaar om te oogsten met Feyenoord

Vandaag vervolgt Feyenoord de jacht op de eerste landstitel sinds 1999. Rechtsback Rick Karsdorp staat symbool voor het nieuwe Feyenoord. Nog niet eens zo lang geleden gooide de spijbelende puber Karsdorp bijna zijn eigen glazen in.

Een reconstructie van een stormachtige ontwikkeling.

Rick Karsdorp en Dirk Kuijt (r)

1. Woedend

Rick Karsdorp is woedend. Mokkend zit hij voor zich uit te staren in zijn jongenskamer in Bergambacht. Hij is op weg naar een glansrijke carrière als profvoetballer. Geld, roem, grote stadions, alles lijkt voor het grijpen. Dat ziet iedereen toch? Waarom zijn vader dan niet?

Karsdorp is nog een puber als zijn vader Fred hem, in overleg met hoofd opleiding Stanley Brard, van de jeugdopleiding van Feyenoord haalt. Vanaf de E'tjes is hij bijna dagelijks op Varkenoord. De trainers zien het in hem zitten. Karsdorp wordt kampioen en is een vaste waarde op het middenveld van de Nederlandse jeugdelftallen. Alles is ondergeschikt aan het voetbal, dat is logisch. Wie kan het wat schelen dat het op school niet zo goed gaat? Niemand toch?

Wel dus. Zolang zijn rapportcijfers niet verbeteren, is Feyenoord verboden terrein. Hij moet in de spiegel kijken van zijn vader. Maar Karsdorp ziet geen spijbelaar, alleen een voetballer. Een voetballer, gekooid als een tijger in Blijdorp.

Feyenoord A1 voor de bekerfinale tegen PSV in het seizoen 2012/2013. Rick Karsdorp staat derde van rechts naast Sven van Beek. Uiterst links staat Vincent Janssen.

2. Op de foto

Hij staat er een beetje ongemakkelijk bij. Met twee handen houdt Rick Karsdorp een Feyenoordshirt aan de mouw omhoog. Technisch directeur Martin van Geel heeft zijn handen op de andere mouw. Hoort erbij, die foto. De club heeft ook een persbericht opgesteld. Daarin staat: "Rick is een groot talent, jeugdinternational en een echte nummer tien."

De martelgang heeft een half jaar geduurd. Dan mag Karsdorp eindelijk weer voetballen. Niet bij Feyenoord, maar bij zijn oude amateurclub VV Schoonhoven. Karsdorp is het nog niet verleerd. Als de trainers van Feyenoord op een dag poolshoogte komen nemen in de Krimpenerwaard, zien ze Karsdorp vrolijk met passjes strooien op het middenveld. Ze weten genoeg.

Er zijn meer kapers op de kust: ook PSV wil het clubloze talent verleiden. Snel handelen dus. Maar Karsdorp heeft opeens geen zin meer. Hij wordt tot de orde geroepen door zijn vader.

Karsdorp keert terug bij Feyenoord, tekent eind 2013 zijn eerste profcontract en wordt aan het einde van dat seizoen uitgeroepen tot beste speler van de landelijke A-jeugd. In november krijgt hij alweer een verbeterd contract. "Ik ben niet alleen trots op mezelf, maar ook op mijn vader", wordt Karsdorp geciteerd in het persbericht. "Dat is een goede les geweest in mijn ontwikkeling."

3. Rutten zei: jij bent mijn rechtsback

Zestigduizend supporters bevolken de tribune van het Atatürk-stadion in Istanbul en toch is het doodstil in het hoofd van Rick Karsdorp. Hij drentelt wat, terwijl de vierde official het nummer van Jordy Clasie omhoog houdt. Dit is het. Zijn debuut in Feyenoord 1. En meteen in de Champions League nog wel.

Zodra Karsdorp het veld betreedt, is de stilte voorbij. Hij hoort de trommels, hij hoort het gejoel. Hij hoort de Turkse supporters op hem schelden. Het kan hem niks schelen. Ook niet dat Besiktas met 3-1 wint. Vanaf nu hoort Karsdorp bij de grote mannen.

Het is snel gegaan met Karsdorp. In de zomer van 2014 mag hij mee op trainingskamp met het eerste van Feyenoord. Trainer Fred Rutten ziet het in hem zitten. Alleen niet als middenvelder, maar als rechtsback. Karsdorp heeft nog nooit in de verdediging gestaan, maar hij past zich aan. Natuurlijk past hij zich aan. Het is wel Feyenoord 1.

In zijn eerste seizoen komt Karsdorp tot 25 officiële wedstrijden. Vanaf de winterstop is hij de vaste rechtsback in De Kuip.

Rick Karsdorp (midden) wordt samen met onder anderen trainer Fred Rutten gepresenteerd op de Open Dag in 2014.

4. Vliegende start in Oranje

"Ik ben een jongen van de club. Natuurlijk doet me dat wat als ik hier mijn debuut mag maken. Dat is een droom die uitkomt." Het zijn de woorden van een kersvers international. Op 7 oktober 2016 maakt Karsdorp zijn debuut voor Oranje in het WK-kwalificatieduel met Wit-Rusland. Een cruciale interland, die met 4-1 gewonnen wordt.

Karsdorp blinkt uit als rechtsback. Hij vormt een koppeltje op de rechterflank met Quincy Promes, die twee keer scoort. Drie dagen later staat hij tegenover Dimitri Payet, een van de Franse uitblinkers op het EK. Nederland verliest met 1-0 en is daardoor veroordeeld tot een gevecht om de tweede plaats in de kwalificatiegroep.

Oranje moet alle zeilen bijzetten om het WK te halen. Maar als dat lukt, is Karsdorp erbij. Daar twijfelt niemand meer aan.

Karsdorp: debuteren met overwinning, fantastisch

5. Dom, dom, dom

Op donderdag 8 december staat Rick Karsdorp weer met beide benen op de grond. In de catacomben van De Kuip heeft hij wel tien keer moeten vertellen over zijn blunder. Een hele dure fout.

Het moest een ouderwets Europees avondje worden. Al dagen ging het alleen maar over het Nederlands getinte Fenerbahçe, dat met Robin van Persie en Mario Been twee kinderen van De Kuip terug liet keren. Maar daar is Karsdorp niet mee bezig.

Hij denkt alleen maar aan overwinteren in de Europa League. Daarvoor moet met twee doelpunten verschil gewonnen worden van de Turkse topclub. Moeilijk, maar niet onmogelijk.

Na 22 minuten is overwintering een mission impossible geworden. Zijn trainer Giovanni van Bronckhorst sprak later over een black-out bij zijn rechtsback. Zelf houdt Karsdorp het op een misverstand. Feit is dat hij een ongevaarlijke voorzet vanaf rechts compleet verkeerd inschat. Hij kan de bal gewoon laten gaan, er is geen tegenstander in de buurt. Maar in plaats daarvan besluit hij subtiel terug te koppen op keeper Brad Jones. Moussa Sow profiteert van de onbedoelde voorzet en scoort met een omhaal.

Was het een black-out? Was het overmoed? "Gewoon dom", vindt Karsdorp, "heel dom."

Rick Karsdorp druipt af na de 0-1 thuisnederlaag tegen Fenerbahçe in de Europa League.

Geen kampioensstress

Maanden later wordt Karsdorp nog altijd herinnerd aan zijn fout tegen Fenerbahçe. "Natuurlijk zat ik ermee. Door een fout van mij was het wel heel snel klaar", vertelt hij. "Ik geloof in mijzelf en de mensen om mij heen geloven ook in mij. Die knop kan ik heel snel omzetten."

Dat moet ook, want de rechtsback gaat met Feyenoord cruciale maanden tegemoet. Als de koploper een inzinking als vorig jaar weet te vermijden, lonkt de eerste landstitel sinds 1999. "We schrikken er niet meer van als we op achterstand komen. Dat was vorig jaar wel het geval", aldus Karsdorp. "Het is mijn derde seizoen nu en ik kijk er heel erg naar uit. Dat we vijf punten voorstaan zegt iets over de ploeg en dat moeten we vasthouden."

Het vooruitzicht schrikt hem niet af. "Ik heb heel weinig stress. Dus ook geen kampioensstress."

Karsdorp voelt geen kampioensstress

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl