ANP
NOS NieuwsAangepast

Popprijs gaat naar dj Martin Garrix

Martin Garrix heeft op Eurosonic Noorderslag in Groningen de Popprijs 2016 gewonnen. De dj heeft een succesvol jaar, want oktober werd hij ook al uitgeroepen tot populairste dj van de wereld door DJ Magazine.

De 20-jarige dj en producer scoorde het afgelopen jaar een wereldhit met In The Name of Love, een nummer waarmee hij een brug sloeg tussen pop en dance. Het nummer is sinds augustus meer dan 400 miljoen keer beluisterd op Spotify.

Martin Garrix was zelf niet in Groningen om de prijs (een beeld van Theo Mackaay en een cheque ter waarde van 10.000 euro) in ontvangst te nemen, omdat hij in Schotland is. Het publiek in de grote zaal van de Oosterpoort moest het dus doen zonder het gebruikelijke optreden van de winnaar.

De Popprijs wordt jaarlijks door Buma Cultuur toegekend aan de band of artiest die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.

Volgens de jury treedt Garrix met zijn hit uit het strakke keurslijf van de Electronic Dance Music (EDM) en probeert hij met succes iets anders. "Die drang tot vernieuwing en de wens zichzelf muzikaal te blijven ontwikkelen maakt Garrix bijzonder", aldus het juryrapport. Ook roemt de jury "zijn feilloze gevoel voor melodie en hits".

Dat de prijs naar de jonge dj gaat is volgens de jury ook te danken aan zijn buitenlandse succes. Wereldwijd zagen ruim twintig miljoen mensen Martin Garrix al optreden.

'Bizar jaar'

Eerder deze week was Garrix een dagje in Amsterdam, vlak na een bezoek aan de Malediven. In een interview met Annechien Steenhuizen zei hij dankbaar te zijn dat hij de Popprijs krijgt.

Hij blikte terug op een "bizar jaar", waarin hij de hele wereld over reisde voor optredens. Ook liet hij weten dat er veel nieuwe muziek van hem aan komt.

Martin Garrix had een bizar jaar

Garrix, die eigenlijk Martijn Garritsen heet, brak in 2013 internationaal door met zijn nummer Animals. Dat stond direct op 1 in de Britse hitparade. Animals is op YouTube bijna een miljard keer beluisterd.

Hetzelfde jaar bracht hij samen met de Nederlandse dj Jay Hardway het nummer Wizard uit. Verder werkte Garrix samen met onder anderen zijn grote voorbeeld Tiësto en als co-producer met Avicii.

Hoewel Garrix de meeste tijd optredens heeft in het buitenland, was hij in oktober ook te zien op het Amsterdam Dance Event, waar hij voor jong en oud optrad in de Rai met zijn All Ages show.

Vorig jaar startte Garrix zijn eigen platenlabel onder de naam STMPD RCRDS. Garrix won in november ook nog twee prijzen bij de MTV European Music Awards in Rotterdam.

Garrix gaat in maart met Justin Bieber, met wie hij bevriend is, op tournee in Australië en Nieuw-Zeeland. En in juni staat hij op Pinkpop, in het Limburgse Landgraaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl