De lancering van de Falcon-raket
NOS NieuwsAangepast

SpaceX pakt draad op: eerste raketlancering na explosie

SpaceX is terug. Het bedrijf van de schatrijke ondernemer Elon Musk heeft met succes een raket de ruimte in geschoten. Het was de eerste lancering sinds de explosie van een Falcon-raket in september.

De raket die vandaag werd gelanceerd vanaf een basis in Californië heeft tien satellieten aan boord. Die satellieten wil communicatiebedrijf Iridium gebruiken om een wereldwijd telefoonnetwerk op te zetten.

SpaceX lanceert raket, met succes

Het is een van de zwaarst bepakte raketten die SpaceX de ruimte in heeft geschoten. Enkele minuten na de lancering landde de stuwraket weer in één stuk op een platform in de Stille Oceaan. Het onderdeel kan nu worden hergebruikt voor andere lanceringen.

De succesvolle operatie is goed nieuws voor Musk, die grote plannen heeft met SpaceX. Hij wil met zijn raketten en ruimtecapsules de ruimtevaart goedkoper en toegankelijker maken. Musk is ook bekend als bedenker en eigenaar van Tesla, de fabrikant van elektrische auto's.

Zijn uiteindelijke doel is bemande vluchten naar de planeet Mars. Zo'n missie zou volgens Musk voor 2030 mogelijk moeten zijn.

Het Californische bedrijf had echter een grote tegenslag door een explosie van een Falcon-testraket op een lanceerbasis in Florida. De ontploffing werd veroorzaakt door een breuk in de heliumtank. Door de explosie werden de onbemande raket en een satelliet van Facebook ter waarde van 200 miljoen dollar verwoest.

Na de explosie richtte Musk zich op het verbeteren van de technologie. De succesvolle lancering van vandaag laat zien dat hij een stap in de goede richting heeft gezet. Maar of het de entrepreneur ook lukt om zijn missie naar Mars te verwezenlijken, is nog de vraag, schrijft The New York Times.

Volgens de krant is SpaceX niet winstgevend. De huidige projecten van het bedrijf zouden te weinig opleveren om de bemande vluchten naar Mars te bekostigen.

In dat licht is de deal met Iridium belangrijk. Met de lanceringen verdient de firma van Musk ruim 450 miljoen dollar. Maar dan moet SpaceX nog wel zestig andere satellieten van het communicatiebedrijf veilig de ruimte in brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl