Vakbonden: geen gedwongen ontslag in ouderenzorg
Het extra geld dat staatssecretaris Van Rijn beschikbaar stelt voor de ouderenzorg is een druppel op een gloeiende plaat, zegt de FNV. "Nadat dit kabinet miljarden op de ouderenzorg heeft bezuinigd, komt er kort voor de verkiezingen een tijdelijk extraatje. Die 100 miljoen euro zal de kwaliteit van de zorg niet voelbaar verbeteren."
Vice-voorzitter Ruud Kuin van de vakbond zegt dat als de 100 miljoen volledig wordt besteed aan extra personeel, dat maar een toename van anderhalf procent zal betekenen. "Bovendien is het geld eenmalig en dus na een jaar weer weg. Zorginstellingen zullen daarom niet snel extra personeel inzetten. Met zo'n tijdelijk zoethoudertje lost de staatssecretaris de problemen niet op."
De FNV en het CNV maken zich allebei zorgen over de positie van het personeel in de ouderenzorg. Dat het CNV oproept tot een stop op ontslagen, ontlokt een woordvoerder van de FNV de opmerking: "Blij dat ze daar ook tot dat inzicht zijn gekomen. Wij zitten al langer op de lijn dat we nooit instemmen met gedwongen ontslagen."
Werkdruk
CNV Zorg en Welzijn zegt dat voornamelijk lager opgeleid personeel wordt ontslagen en vervangen door flexkrachten of hbo'ers. "Dat gebeurt terwijl de werkdruk in de verpleeghuizen hoog is en de ouderenzorg kampt met een personeelsgebrek."
Daarom pleit de bond ervoor om met het extra geld het bestaande personeel meer uren aan te bieden en de flexwerkers een vast contract te geven. "Dat geldt nadrukkelijk ook voor lager opgeleide zorgmedewerkers met een mbo-opleiding op niveau 2 of 3."
De CNV is bezorgd over de reactie van de werkgevers op het extra geld van Van Rijn. "Ze mopperen alleen maar dat het te weinig is, en dat er zo'n krapte is op de arbeidsmarkt." Het idee om werknemers uit het buitenland aan te trekken, noemt de bond "paniekvoetbal".
Kwetsbaar
De FNV vindt dat vrijwilligers alleen als extra hulp moeten worden ingeschakeld. "Zorg is een vak, maar je ziet nu dat overal in het land vrijwilligers het werk van zorgmedewerkers niveau 1 en 2 overnemen en dat die medewerkers worden ontslagen. Maar van vrijwilligers kun je niet verwachten dat ze dezelfde kennis en vaardigheden hebben als zorgmedewerkers en weten hoe ze moeten omgaan met kwetsbare ouderen."