IS verdrijven uit Mosul: een lastige strijd die nog lang kan duren
"Ons leven onder IS was heel slecht, het is nu beter", vertelt een inwoner van de Iraakse stad Mosul. "We konden ons huis niet uit en moesten van IS een baard laten groeien. Dankzij de elitetroepen voelen we ons veilig."
Correspondent Sander van Hoorn is deze week in Mosul, hij staat aan de frontlinie. Op beelden die hij filmde, is te zien hoe het Iraakse leger IS-soldaten probeert te verdrijven. Het volgende doel in hun herovering: de universiteit, het hoofdkantoor van IS in de stad.
"Het is moeilijk om te zeggen wanneer het leger een gebied weer in handen heeft. Is dat wanneer je er bent, of wanneer de laatste IS'er is verdreven?", vraag Van Hoorn zich af. "Soldaten van IS duiken namelijk onder. Soms letterlijk, in tunnels onder de grond." Daarom gaan soldaten ook de tunnels in om ze te verdrijven.
Na een paar uur te hebben gevochten, wordt al snel duidelijk hoe ingewikkeld de strijd is. "Het is een lastige strijd in stedelijk gebied, die nog lang kan duren."
Je ziet burgers over straat lopen terwijl op 100 meter afstand op elkaar wordt geschoten.
Dat beaamt ook Elisabeth Koek, humanitair adviseur van een Noorse hulporganisatie in Irak. "Eigenlijk zou de strijd tot eind december duren, maar dat hebben ze al niet gehaald. Nu wordt verwacht dat rond maart de stad pas wordt heroverd", vertelt Koek in Nieuws & Co op NPO Radio 1.
Koek helpt bij de vluchtelingenkampen in Mosul. Sinds 17 oktober vorig jaar hebben de kampen 135.000 vluchtelingen uit de stad opgevangen. "Dat klinkt veel, maar als je je bedenkt dat er 1,2 miljoen mensen in de stad wonen, dan lijkt het opeens minder."
De situatie is op dit moment erbarmelijk, gaat ze verder. "Het is hier even koud als in Nederland en de gevechten vinden heel dicht bij de burgers plaats. Je ziet de burgers over straat lopen terwijl op 100 meter afstand op elkaar wordt geschoten."
De kampen waar Koek werkt, kunnen nog 8000 gezinnen opnemen. "We hopen dat die allemaal nog gered worden. Het westen van de stad is nog volledig in handen van IS en daar wonen veel burgers. Daar maken we ons zorgen over. Er zijn nu al geen bruggen meer tussen het oosten en het westen. Het wordt steeds moeilijker om humanitaire hulp naar het westen van de stad te brengen. We hopen dat zoveel mogelijk mensen kunnen vluchten."
Alle burgers die vluchten, worden geholpen, zegt Koek. "We gaan ervan uit dat het allemaal burgers zijn. Er kunnen IS-strijders tussen zitten, maar hopelijk zorgen de Iraakse veiligheidsdiensten ervoor dat dat niet gebeurt. Maar ja, je kan het nooit uitsluiten."