Monument voor slachtoffers MH17 in Oekraïne ANP

Menselijk bot bij meegenomen spullen van rampplek MH17

time icon Aangepast

Het Openbaar Ministerie laat weten dat een stuk van een menselijk bot is gevonden bij de spullen die de freelance journalist Michel Spekkers had meegenomen uit Oekraïne. Hij had de voorwerpen gevonden op de rampplaats van vlucht MH17.

Uit dna-onderzoek blijkt dat het stuk bot afkomstig is van een passagier van de rampvlucht MH17 van wie de identiteit in 2014 is achterhaald. De nabestaanden van het slachtoffer zijn op de hoogte gebracht.

Al het andere materiaal dat Spekkers had meegenomen van de rampplek is niet relevant voor het strafrechtelijk onderzoek, meldt het OM in een verklaring.

De politie nam zaterdagavond na aankomst van de journalist op Schiphol een aantal voorwerpen in beslag. Spekkers had aangekondigd dat hij de voorwerpen vrijwillig zou overhandigen aan de politie. Dat bleek volgens het OM niet het geval. Een medereiziger had een rugzak van Spekkers met de voorwerpen uit Oekraïne onder zijn eigen naam ingecheckt. De politie heeft die medereiziger ook aangesproken.

Het OM wijst erop dat de twee niet zijn aangehouden, zoals in Russische media werd beweerd. De politie nam telefoons en andere gegevensdragers in beslag. Volgens het OM heeft de rechter-commissaris inmiddels geoordeeld dat dat terecht is gebeurd.

Voorzitter Van Zijtveld van de Stichting Vliegramp MH17 zegt in een reactie dat de nabestaanden binnenkort overleg hebben met het OM over de nieuwe ontwikkelingen. Ze willen weten hoe het zit met de loods waar Spekkers spullen zegt te hebben gevonden, en hoe de situatie ter plekke is georganiseerd. 

Op basis daarvan bekijken de nabestaanden of ze zullen aandringen op meer onderzoek ter plaatse. Van Zijtveld zegt dat de nabestaanden erop zijn gewezen dat er nog altijd materiaal kan worden gevonden, net zoals lang na de crash in het Schotse Lockerbie. 

Van twee passagiers van de rampvlucht zijn nooit resten gevonden. Zij zijn waarschijnlijk ter plaatse gecremeerd in het vuur na de crash. Volgens Van Zijtveld is het belangrijk voor de nabestaanden die plek ooit te kunnen bezoeken. Maar dan moet het er eerst veilig zijn. Nu wordt er in de buurt nog strijd geleverd.

STER Reclame