'Auschwitz moet nationaal herdacht'

Aangepast

De herdenking van de bevrijding van de vernietigingskampen Auschwitz en Birkenau moet een nationale herdenking worden. Dat zei voorzitter Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité vandaag bij de herdenkingsplechtigheid in Amsterdam.

Het comité wil dat de herdenking van Auschwitz eenzelfde officiële status krijgt als de 4-mei-herdenking op de Dam. Volgens Grishaver mogen de slachtoffers van de Holocaust nooit worden vergeten. "Met de Auschwitz Herdenking als nationale herdenking is er de zekerheid dat dat nooit gebeurt."

Het comité heeft het voorstel al besproken met het kabinet-Balkenende en gaat komende week opnieuw praten in Den Haag, met de nieuwe bewindslieden.

Wertheimpark

De herdenking vindt ieder jaar plaats bij het Spiegelmonument van Jan Wolkers in het Wertheimpark. Auschwitz en Birkenau waren tijdens WOII de grootste vernietigingskampen van Europa. Net als in voorgaande jaren was de beveiliging erg streng.

Ongeveer duizend mensen woonden de herdenking dit jaar bij. Zij verzamelden zich in het stadhuis van Amsterdam, om vervolgens in een stille tocht naar het Wertheimpark te lopen. Daar waren toespraken en werden kransen gelegd.

Burgemeester Van der Laan zei in een toespraak dat Auschwitz "sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog symbool staat voor het ergste kwaad dat de ene mens de andere kan aandoen" en "We hebben allemaal de plicht om ons zo goed als dat kan in dat leed te verdiepen en om ons te realiseren: dat is de omvang van de wond die wordt opengereten door hedendaags antisemitisme."

STER Reclame