EPA
NOS Nieuws

Toch amper Noord-Afrikanen bij jaarwisseling Keulen

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

Onder de grote groepen mannen die dit jaar met Oud en Nieuw naar Keulen kwamen, blijken amper Noord-Afrikanen te zijn geweest. Dit in tegenstelling tot waar de Duitse politie eerder van uitging. De ruim 650 mannen die gecontroleerd werden, komen grotendeels uit Irak, Syrië en Afghanistan.

Op Oudjaarsdag kwamen rond de 2000 mannen met ‘een Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk’ naar Keulen, die zich volgens de politie agressief gedroegen. Ze werden apart genomen, gecontroleerd en kregen in veel gevallen een gebiedsverbod.

Van 425 gecontroleerde mannen kon de identiteit worden vastgesteld. Onder hen waren 99 Irakezen, 94 Syriërs, 48 Afghanen en 46 Duitsers. 17 waren Marokkaans en 13 Algerijns.

Na de acties met Oud en Nieuw ontstond ophef over een tweet van een agent, waarin hij een grote groep mannen als ‘Nafris’ bestempelde, Noord-Afrikaanse draaideurcriminelen.

De politiechef zei later dat hij het gebruik van het woord Nafri betreurde, maar wees beschuldigingen van etnisch profileren van de hand. De politiechef van Keulen, Jürgen Mathies, benadrukt dat hij onmiddellijk na Oud en Nieuw ook al sprak over "mannen met een Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk".

De politie onderzocht of er onder de mannen verdachten van de aanrandingen met Oud en Nieuw een jaar geleden waren. Maar daar zijn op dit moment geen aanwijzingen voor. "Geen van de onderzochte verdachten van Keulen 2015 en ook geen van 75 personen die naar aanleiding daarvan een gebiedsverbod kregen, zijn dit jaar gesignaleerd", aldus politiechef Mathies in een persbericht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl