In het Brabantse Hazeldonk was 4000 kilo verstopt in een lading bananen. Politie

Afgelopen week hebben politie en douane twee grote partijen drugs onderschept. In een loods in het Brabantse Hazeldonk werd gisteren 4000 kilo cocaïne gevonden. De drugs zaten verstopt in een lading bananen. Er zijn drie verdachten aangehouden.

De Nederlandse douane kreeg een tip van Belgische collega's dat er mogelijk een drugstransport vanuit de Antwerpse haven in Nederland was aangekomen. Daarop deed de douane een inval in de loods in Hazeldonk, dat langs de snelweg A27 en aan de grens met België ligt.

Enorme vangst

Drie mannen die bezig waren om de vracht uit te laden, zijn aangehouden. Zij worden verhoord door de politie. Die doet verder onderzoek naar waar de drugs vandaan komen, schrijft Omroep Brabant.

In juni werd in de Rotterdamse haven een vergelijkbare hoeveelheid coke gevonden. Dat was de op één na grootste drugsvangst ooit in de Rotterdamse haven. De grootste was in 2005, toen ruim 4200 kilo cocaïne werd gevonden. 

Haven van Rotterdam

In de haven van Rotterdam werd vorige week een partij coke onderschept. Bij een controle vond de douane bijna 500 kilo. De harddrugs werden vervoerd in een verder lege container, die afkomstig was uit Suriname. Achter metalen platen hadden de smokkelaars de coke verstopt. 

Gisteren is een 54-jarige man uit het Zuid-Hollandse Numansdorp aangehouden, die mogelijk betrokken was bij de smokkel. Wat hij met de drugs te maken heeft, kan het Openbaar Ministerie nog niet zeggen. "Dat wordt nog onderzocht", zegt de woordvoerder.

De man die is gearresteerd zit in voorlopige hechtenis. Volgende week beslist de rechter of hij langer vast moet blijven zitten. Het OM meldt dat de smokkelwaar inmiddels is vernietigd.

De drugs in de container in de Rotterdamse haven werden vervoerd in zilverkleurige pakketten Openbaar Ministerie

STER reclame