Het schip lag maandenlang op z'n kant in de zee
NOS NieuwsAangepast

Vijf jaar na ramp met Costa Concordia is kapitein Schettino nog vrij

Het Italiaanse eilandje Giglio herdenkt vandaag de ramp met de Costa Concordia. Het schip liep precies vijf jaar geleden op een rif voor het eilandje voor de kust van Toscane en kapseisde. Daarbij kwamen 32 mensen om het leven.

Het gekapseisde schip lag ruim twee jaar in zee voor het eilandje voordat het werd weggesleept naar de haven van Genua. Er kwamen hordes toeristen af op Giglio, omdat veel mensen de Costa Concordia met eigen ogen wilden zien.

Nu is de rust op het eilandje weer volledig wedergekeerd, al staat de ramp voorgoed in het geheugen van de bewoners gegrift. Ze herdenken de slachtoffers met een speciale kerkmis. Ook laten ze bloemen te water op het plek waar het schip verging.

Terugblik: de ramp met Costa Concordia

Van de Costa Concordia, ooit een luxueus cruiseschip met onder meer vijf restaurants, vier zwembaden, een discotheek, bioscoop en winkelcentrum, is nu alleen nog een hoop schroot over.

In september maakte het wrak van het schip zijn allerlaatste reis. Met sleepboten werd wat er nog over was van de Costa Concordia vervoerd van de haven van Genua naar de uiteindelijke sloopplek, 3 kilometer verderop. Bij de ontmanteling werd bijna 26.000 ton aan materiaal uit het wrak gehaald.

  • EPA
    Een eerdere herdenking bij het wrak van de Costa Concordia
  • EPA
    Het wrak van de Costa Concordia in Genua (september 2016)
  • EPA
    Het schip werd in de haven van Genua ontmanteld
  • EPA

Vijf jaar na de ramp duurt de rechtszaak rond kapitein Francesco Schettino nog steeds voort. Volgens het Italiaanse OM is hij verantwoordelijk voor wat er is gebeurd en heeft hij zijn eigen capaciteiten overschat.

Na de ramp verklaarde Schettino dat hij was afgeleid toen het schip op de rotsen liep. De kapitein kreeg een grote lading kritiek over zich heen omdat hij het schip als een van de eersten had verlaten. Naar eigen zeggen was hij per ongeluk in een reddingsboot gevallen.

Schettino werd uiteindelijk schuldig bevonden aan dood door schuld, het vroegtijdig verlaten van zijn schip en het veroorzaken van een schipbreuk. Begin 2015 werd hij veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf.

Schettino is voor de tweede keer in beroep gegaan tegen zijn straf

De kapitein legde zich daar niet bij neer en ging in hoger beroep, in de hoop een lagere straf te krijgen. In mei vorig jaar bepaalde het Italiaanse hof van beroep dat de opgelegde straf gepast was.

Daarop is Schettino opnieuw in beroep gegaan. De kapitein wacht de uitspraak daarvan, die halverwege dit jaar wordt verwacht, in vrijheid af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl