Advocate Alice Nkom
NOS Nieuws

Geuzenpenning voor Kameroense homorechten-advocaten

De Geuzenpenning wordt dit jaar uitgereikt aan twee advocaten uit Kameroen. De onderscheiding wordt toegekend aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen discriminatie, dictatuur en racisme.

Alice Nkom en Michel Togué verdedigen homo's, lesbiennes en transgenders in het West-Afrikaanse land. Volgens de stichting Geuzenpenning gaan ze daar ondanks ernstige bedreigingen onverminderd mee door.

In Kameroen is homoseksualiteit bij wet verboden. Mensen die seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht lopen het risico op een celstraf van maximaal vijf jaar en een boete.

Een man die van beroep kapper is, kan worden gearresteerd, zegt de stichting, omdat kapper wordt gezien als een vrouwenberoep.

Eerste donkere advocaat

Nkom is sinds 1969 advocate en was de eerste raadsvrouw met een donkere huidskleur in Kameroen. Een van haar doelen is om de wet tegen homoseksualiteit te laten schrappen. Togué werkt sinds 2003 als advocaat en begon met het verdedigen van homoseksuelen nadat hij een man had ontmoet die door zes andere advocaten al was afgewezen.

De twee advocaten worden veelvuldig tegengewerkt door de Kameroense regering, maar hun werk lijkt volgens de stichting Geuzenpenning niet zonder resultaat te zijn. Zo is het aantal veroordelingen in het land op grond van de anti-homowet de laatste jaren fors gedaald, zegt de stichting.

De Geuzenpenning wordt op maandag 13 maart uitgereikt in de Grote Kerk in Vlaardingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl