Supporters kijken toe bij een voetbalwedstrijd
NOS NieuwsAangepast

DNB: bank moet meer doen tegen fraude voetbalwereld

Banken en trustkantoren moeten meer doen om het risico op witwaspraktijken en andere fraude in de voetballerij tegen te gaan. Dat zegt De Nederlandsche Bank in een rapport over de voetbalsector.

DNB heeft niet onderzocht of er daadwerkelijk fraude werd gepleegd, maar alleen of banken voldoende rekening houden met mogelijke fraude.

De bank zegt dat er in de voetbalsport grote sommen geld omgaan en dat dat - in combinatie met de "gesloten cultuur, perverse prikkels en mogelijke belangenverstrengeling" - de sector kwetsbaar maakt voor witwassen en andere integriteitsrisico's.

Zo is er een groot onderzoek van de FBI naar corruptie binnen de FIFA. En via Football Leaks lekte uit hoe voetballers belasting proberen te ontwijken.

Het FIFA-hoofdkwartier in Zürich

De Nederlandsche Bank vroeg zestien banken en drie trustkantoren in hoeverre zij rekening houden met de specifieke risico's in het voetbal. Het overgrote deel van deze instellingen doet dat onvoldoende omdat ze de voetbalsport niet als een risicosector beschouwen.

Maatregelen

DNB wil dat de banken en trustkantoren klanten uit de voetbalsport een hogere risicoclassificatie geven en diepgaander klantenonderzoek doen. Zo moeten ze onderzoeken waar hun geld vandaan komt.

Ook moeten ze transacties in de sector beter in de gaten houden en in kaart brengen welke netwerken bij transacties betrokken zijn, vooral als het gaat om bestuurders van betaalde voetbalorganisaties.

Volgens De Nederlandsche Bank bestaan deze verhoogde risico's niet alleen in de voetballerij, maar ook in andere sporten waar veel geld om gaat. Ook in de entertainmentsector moeten banken goed opletten, vindt DNB. Want ook daar gaan grote sommen geld in om en zijn de structuren niet altijd even transparant.

KNVB blij met onderzoek

Voetbalbond KNVB gaat het onderzoek samen met de aangesloten voetbalclubs bespreken. "We zijn blij met dit onderzoek en de extra aandacht voor integriteitsrisico's. We werken graag samen met organisaties die hier verstand van hebben en de bevoegdheid hebben om eventueel op te treden. Juist omdat er veel geld omgaat in de voetbalwereld is het belangrijk om hier structureel aandacht aan te besteden en waakzaam te blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl