Kinderen in een overdekte speeltuin
NOS NieuwsAangepast

Toestellen in overdekte speeltuinen vaak onveilig

Veel speeltoestellen in overdekte speellocaties zijn kapot of onveilig. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na controles bij indoorspeeltuinen. Op 90 procent van de onderzochte locaties stelden inspecteurs gebreken vast.

De NVWA deed onderzoek bij 37 van de 150 overdekte speeltuinen. Op 33 locaties werden bij de eerste inspectie mankementen geconstateerd, zoals bijvoorbeeld kapotte vangnetten of vloeren met te weinig demping.

Bij de meeste speeltuinen waren de gebreken bij een tweede inspectie verholpen. Op tien locaties was dat niet het geval, maar ook daar zijn inmiddels alle fouten hersteld.

Geschrokken

De inspectiedienst zegt geschrokken te zijn van de onderzoeksresultaten. Volgens de NVWA zijn de speeltoestellen populair bij jonge kinderen en kan het niet naleven van de veiligheidsregels grote gevolgen hebben.

Daarbij wijst de dienst op een ongeluk met een 4-jarig jongetje. Het kind viel vorig jaar in een speelparadijs zo'n anderhalve meter naar beneden vanaf een springkussen. Hij kwam terecht op een met kunstgras bedekte vloer. Het jongetje raakte in coma en overleed een week later.

Onvolledig

Franchisegever Marty Kreft van speelparadijs De Ballebak erkent dat sommige indoorspeeltuinen de zaken niet op orde hebben, maar vindt het rapport van de NVWA onvolledig.

"Een van de vier locaties van De Ballebak is eind 2015 goedgekeurd door de NVWA, maar dat staat niet in dit rapport", zegt Kreft. "Hierdoor lijkt het alsof alle indoorspeeltuinen onveilig zijn, terwijl dat niet het geval is. De veiligheid van de kinderen is onze prioriteit."

De NVWA heeft een lijst gepubliceerd met de inspectieresultaten (.pdf). De instantie gaat in gesprek met de branche en roept ouders op gebreken te melden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl