België zet zich schrap voor storm en overstromingen

Aangepast
AFP
Geschreven door
Joris van Poppel
Correspondent België

België zet zich schrap voor storm en springtij vanmiddag. Her en der is al schade, zoals omgewaaide feesttenten en bouwsteigers. Aan de kust zijn zandzakken opgestapeld. Ook in Brussel en Antwerpen zijn maatregelen genomen.

Sommige meteorologen in België verwachten het ergste 'stormtij'  in 50 jaar. Door een combinatie van harde wind en springtij komt het zeewater erg hoog te staan.

In Nieuwpoort zijn 22.000 zandzakken uitgedeeld aan de bevolking. "De dijken en kades zijn daar niet zo hoog", zegt correspondent Joris van Poppel. "Bij zo'n hoog springtij als vandaag, kan het water over de kade slaan en de huizen en hotels instromen. Mensen krijgen zandzakken om dit te voorkomen."

News JS België
@newsjsnlbe
Kust wapent zich tegen storm: 30.000 zandzakjes, alle hulpdiensten gealarmeerd - Het Nieuwsblad https://t.co/tIJ7sypQ44 #Artikelen
2 jaar geleden

Volgens de verwachtingen zal er rond 14.00 uur een waterstand van 6,35 meter worden gemeten. Dat is een hoger niveau dan tijdens de grote Sinterklaasstorm van 6 december 2013, toen 2000 Belgen aan de kust hun huis uit voorzorg moesten verlaten.

Van evacuaties is nu geen sprake. Wel geldt langs de hele Belgische kust een verbod op kitesurfen en mogen mensen niet de zee ingaan. Stranden en dijken zijn afgesloten. Ook verder landinwaarts worden maatregelen genomen.

1/2Waarschuwingsbord in Antwerpen Joris van Poppel / NOS
2/2Antwerpse kades versterkt met zandzakken Joris van Poppel / NOS

In Antwerpen zijn de kades langs de Schelde afgesloten. Parkeren en wandelen is er verboden. Naar verwachting treedt de Schelde vanmiddag buiten zijn oevers. Op de kades komt eind van de middag mogelijk 10 tot 30 centimeter te staan. Een betonnen waterkering moet ervoor zorgen dat het centrum gespaard blijft.

In Brussel zijn grote parken afgesloten, uit vrees voor bomen die omvallen door de harde wind.

STER Reclame