Dylan Hoogerwerf in actie tijdens de NK shorttrack
NOS SchaatsenAangepast

DJ Hoogerwerf is de Churandy van het shorttrack

Schijnbaar vanuit het niets greep Dylan Hoogerwerf het afgelopen weekend de Nederlandse shorttracktitel. Waar favorieten Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma ten val kwamen, bleef de 21-jarige ras-sprinter op de been en was hij de lachende derde.

Veel tijd om na te genieten is er niet, want Hoogerwerf staat alweer voor een nieuwe uitdaging. In Turijn begint hij zaterdag aan zijn allereerste 'echte' EK, waarin hij als Nederlands kampioen naast de relay ook de individuele nummers mag rijden.

Ik wil graag laten zien wat ik in huis heb.

Dylan Hoogerwerf

Vier dagen na zijn stunt op de Jaap Eden-baan glundert Hoogerwerf nog altijd. "Fantastisch, ik ga kijken of ik mijn vorm mee heb kunnen nemen. Ik wil graag laten zien wat ik in huis heb."

De 500 meter-specialist is opgetogen over zijn niveau. "Het is natuurlijk het pre-olympisch seizoen, dus ik ben heel blij dat ik nu zo’n goede vorm heb en dat op de NK heb laten zien."

Hoogerwerf is bezig aan zijn eerste jaar bij het grote Oranje van Jeroen Otter. "Het is een hele rustige jongen", vertelt de bondscoach. "Echt een sprinterstype. Die zijn wat meer ‘laid-back’. Ze kunnen zich enorm opladen. Als je het over amplitudes hebt: ze zitten heel hoog op de momenten dat het echt moet, en daarna is het heel lang weer laag. Dat doet hij als geen ander."

Binnen de shorttrackploeg staat Hoogerwerf dan ook bekend als ‘Churandy’. "Ik denk omdat ik een heel relaxte uitstraling heb, ik ben vaak vrolijk. Het zal mede te maken hebben met het feit dat ik half Surinaams ben. Dan zit dat relaxte er wel een beetje in."

Het beeld van ‘laid-back’ Hoogerwerf vormt een schril contrast met de emotionele Knegt, die in het verleden voor opschudding zorgde met opgestoken middelvingers en een karatetrap tegen een deur.

"Ik ben wel wat drukker dan dat hij is. Maar ieder zo zijn ding, ik doe het op mijn manier en Dylan doet het op zijn manier", zegt Knegt. Toch kan het ook bij Hoogerwerf borrelen onder de oppervlakte. "Van binnen kan het ook bij mij wel koken, maar ik denk dat ik het niet zo uit", aldus Hoogerwerf.

Hoogerwerf verrast Knegt en Breeuwsma op NK shorttrack

Een supertalent zou Jeroen Otter zijn pupil niet willen noemen. "We hebben wel moeten werken aan een aantal dingen. Voornamelijk op technisch vlak. Als je sub-maximale snelheid rijdt, kan iedereen technisch leuk rijden. Maar kun je dat ook op hoge snelheid en kun je dan ook nog een actie ondernemen? Kan je een bocht vooruitdenken en die gedachte omzetten in een inhaalactie? Dat moest hij leren en rapido, want we hadden hem nodig voor een aantal wedstrijden. En Dylan heeft dat met twee handen aangepakt. Mooi om te zien."

Terwijl Hoogerwerf zijn hoop heeft gevestigd op de Olympische Spelen van volgend jaar is hij ook op andere fronten dan het shorttrack actief. "Ik doe een opleiding mediavormgeving. En daarnaast maak ik als hobby muziek."

DJ Diage

Dat doet hij als DJ onder de naam Diage. "Afgeleid van mijn initialen, D.H. Ik doe dat met een programma op mijn computer. Je voegt geluidjes samen en maakt er een nummer van. Eigenlijk doe ik heel veel stijlen. Electronische muziek waar je op kan dansen en die je in clubs hoort."

Na zijn sportcarrière hoopt Dylan Hoogerwerf zijn hobby verder uit te bouwen. Maar nu ligt de focus in Turijn. Bij het schaatsen welteverstaan. Want de huis-dj van de Nederlandse ploeg pretendeert hij niet te zijn. "Niet iedereen houdt van mijn muziekstijl, dus dat hoeven ze niet te vaak te horen."

EK shorttrack live bij de NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl