AFP
NOS NieuwsAangepast

Schoppende Hongaarse cameravrouw hoeft niet de cel in

De cameravrouw die in 2015 bij de Servisch-Hongaarse grens vluchtelingen schopte, hoeft niet de gevangenis in. Een Hongaarse rechtbank heeft haar een voorwaardelijke straf gegeven. Als ze de komende drie jaar opnieuw in de fout gaan, kan ze een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen.

Journaliste Petra László werd wereldnieuws toen ze op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis uithaalde naar Syriërs die een politiekordon doorbraken en massaal Hongarije inrenden.

Het incident werd vastgelegd door een Duitse verslaggever, die beelden ervan op internet zette. Terwijl László de camera vasthield liet ze een Syrische man en zijn kind struikelen en trapte ze een rennend meisje.

De beelden leidden tot veel verontwaardiging. László verloor haar baan en betuigde spijt, maar kon op weinig begrip rekenen.

Ze wilde niet in de rechtbank verschijnen, volgens haar advocaat omdat ze bedreigd werd. Ze verdedigde zich huilend via een beeldverbinding. Ze zei dat ze bang was geweest en in een opwelling uit zelfverdediging had getrapt. "Het was binnen twee seconden voorbij. Het was heel angstaanjagend", vertelde ze.

Maar de rechtbank was niet overtuigd en oordeelde na nauwgezette bestudering van de beelden dat ze "in strijd met de maatschappelijke orde" geweld had gebruikt.

Voor de man die getrapt werd, heeft het incident overigens goed uitgepakt. Een opleiding voor voetbaltrainers uit Madrid hoorde dat hij in IS-gebied voetbalcoach was en haalde hem naar Spanje, waar hij opgeleid wordt tot professioneel trainer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl