Demonstratie tegen transgenders in Paramaribo Pieter Van Maele

De als man geboren Surinaamse transgender Yvanna Hilton mag zich als vrouw inschrijven bij de Surinaamse burgerlijke stand. De rechter heeft dat beslist na jarenlange juridische touwtrekkerij. Yvanna werd in 2009 na een operatie getransformeerd tot vrouw, maar het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) weigerde haar met haar nieuwe geslacht in te schrijven. De rechter heeft nu beslist dat een transgender met zijn of haar nieuwe geslacht ingeschreven kan worden.

Yvanna heeft verheugd gereageerd. "Ik kan nu eindelijk trouwen en kinderen adopteren", zegt ze tegen de NOS. "En ik kan eindelijk als vrouw gaan solliciteren. Dat was erg moeilijk omdat ik overal als man geregistreerd stond."

De Surinaamse transgender Yvanna Hilton Yvanna Hilton

De zaak tegen Yvanna heeft met name in religieuze kringen in Suriname veel stof doen opwaaien. De gemeente Gods Bazuin van geestelijke Steve Meye heeft scherp geprotesteerd tegen de wens van de transgender. Vorige maand demonstreerden een paar honderd mensen om hun afkeer te uiten tegen geslachtsverandering.

'Blij verrast'

Hoewel de staat Suriname nog in hoger beroep kan gaan, is Yvanna's advocaat Audrey Tjong A Sie "blij verrast" met de uitspraak. "Eerlijk gezegd wist ik niet of ons land al toe was aan een rechterlijke uitspraak als deze," aldus de raadsvrouw.

Yvanna Hilton zegt al jarenlang last te hebben van bedreigingen. "Als ik uit ga dan komen er wildvreemden op mij af die me gewelddadig benaderen of uitschelden. Er worden dreigbrieven op mijn auto achtergelaten en er is zelfs op mijn huis geschoten. Ik ben zelf Rooms Katholiek en ik slaap met de Bijbel onder mijn kussen. Ik geloof niet dat God de haat predikt zoals die over mij wordt uitgegoten."

De overwinning van Yvanna opent vanaf nu wegen voor transgenders die in Nederland wonen.

Activist Mikel Haman

De Amsterdams-Surinaamse GLBT activist Mikel Haman is trots op wat er nu in Suriname gebeurt. Hij zegt dat het vonnis van de rechter ook van belang is voor de Surinaamse gemeenschap in Nederland. "De overwinning van Yvanna opent vanaf nu wegen voor transgenders die hier wonen. Ik ben de afgelopen maanden al door een paar transseksuele Surinamers benaderd die naar Suriname willen om hun geboorteakte aan te laten passen."

Stewardess

Yvanna wil binnenkort naar het CBB toegaan om de aanpassing te laten maken. Daarna wil ze gaan solliciteren. "Ik wil graag stewardess worden. Ik weet zeker dat ik het werk heel goed kan doen. Bovendien zou het voor de nationale luchtvaartmaatschappij van Suriname een mooi visitekaartje zijn om een transgender in de cabine te hebben. Ze zouden duizenden extra passagiers krijgen."

Behalve dan de leden van Gods Bazuin? "Als ik weet dat Steve Meye aan boord is zal ik vragen of ik hem mag bedienen. Ik zal hem bedienen met goddelijke liefde. Hij zal verbaasd zijn."

STER reclame