Een jongen van 15 heeft bij een spoorwegovergang in Twello een vrouw van het spoor gered. De vrouw was met haar rollator op de rails gevallen. De jongen trok de vrouw weg, vlak voordat er een trein langskwam.

Ruben den Engelse uit Apeldoorn fietste maandag naar school, toen hij een vrouw op het spoor zag liggen. Hij sprong van zijn fiets en rende naar de vrouw toe, ook al waren de spoorbomen al naar beneden. "Ik maakte me zo klein mogelijk, zodat de vrouw mij als steuntje kon gebruiken om op te staan, toen zag ik ineens een dubbeldekker aankomen", zegt Ruben in een telefonisch interview. 

Toch lukte het hem net op tijd om de vrouw aan de kant te krijgen. Hij vroeg nog aan de vrouw hoe het met haar ging, maar de tiener kreeg geen antwoord, omdat de vrouw zo geschrokken was. Een man was inmiddels aangekomen om de vrouw te helpen. 

"Ik was al wat aan de late kant, dus daarna sprong ik snel weer op de fiets", zegt Ruben. "Wie de vrouw was en hoe ze uiteindelijk thuis is gekomen, weet ik niet."

Getuige

Een man uit Terwolde was vanuit zijn auto getuige van de heldendaad. Hij zag de oudere vrouw met een zwaar beladen rollator vallen, toen de spoorbomen al rinkelend naar beneden kwamen. "Mogelijk bleef de rollator haken; boodschappen vlogen uit haar mandje", schrijft Henk Breman aan het lokale nieuwsblad Voorster Nieuws

Aan de andere kant van het spoor zag hij een jongen op de vrouw afrennen. "Ik sprong uit de auto en schreeuwde: 'De trein de trein'", aldus Breman. Hij vroeg zich af wat hij zou zien toen de sneltrein vanuit Apeldoorn voorbij was geraasd. 

"Tot mijn grote opluchting waren zowel de oude dame als de jongeman ongedeerd. De dame stond inmiddels weer op haar benen en ze laadden de boodschappen weer in de rollator."

Held

Ruben kwam uiteindelijk toch iets te laat op school, maar had een goed verhaal toen de docente hem vroeg waarom hij niet op tijd was. "Ik had alleen tegen mijn lerares verteld wat er was gebeurd. Mijn klasgenoten zagen het verhaal later pas op Facebook, toen een krant me had geïnterviewd." 

Inmiddels wordt hij als een held ontvangen op school. "Iedereen komt naar me toe om me de hand te schudden en ze zeggen dat ze het heel goed vinden wat ik heb gedaan." 

STER reclame