Pgb'er mag uitwonend kind betalen voor hulp in huis
Uitwonende kinderen kunnen niet worden gedwongen om onbetaald huishoudelijke hulp te verlenen bij hun ouders. Dat blijkt uit een uitspraak die de Centrale Raad van Beroep heeft gedaan.
Dat betekent dat mensen met hun persoonsgebonden budget een uitwonend kind kunnen inhuren om te helpen met het huishouden, als dat kind niet bereid is om zijn of haar ouders vrijwillig te helpen, dus zonder daarvoor betaald te worden. Die kinderen mogen door gemeenten niet automatisch als vrijwillige en dus onbetaalde mantelzorger worden aangemerkt.
Moeder huurde dochter in
De raad bevestigt daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. De rechter bepaalde vorig jaar al dat de gemeente Etten-Leur een pgb moest geven aan een moeder die met het geld haar uitwonende dochter betaalde voor zwaar huishoudelijk werk.
De gemeente ging tegen de uitspraak in beroep. De dochter woonde in de buurt en had geen betaalde baan, dus kon zij volgens de gemeente als mantelwerker aangemerkt worden en moest ze het werk onbetaald doen. Onterecht, vindt de raad.
Door de uitspraak krijgt de vrouw met terugwerkende kracht alsnog het pgb toegekend. Dat mag ze dus gebruiken om haar dochter te betalen.
Veel gemeenten werpen drempels op bij de betaling van persoonsgebonden budgetten voor mantelzorgers binnen families. Alle gemeenten moeten door de uitspraak nog eens kritisch kijken hoe zij omgaan met uitbetaling van mantelzorgers uit een pgb, zegt de persrechter. "Het is goed mogelijk dat ook andere gemeenten hun beleid moeten aanpassen."