ANP
NOS NieuwsAangepast

Canada vreest 'fentanyl-epidemie'

De Canadese autoriteiten bereiden zich voor op een flinke toename van het aantal doden door een overdosis fentanyl. De minister van Gezondheid spreekt zelfs van een epidemie. Fentanyl is een zeer krachtige pijnstiller die de ademhaling verzwakt of helemaal kan stilzetten.

In Canada zijn in 2015 bijna 700 mensen overleden na inname van de drug. Dat is 70 procent meer dan in 2014. De cijfers over vorig jaar zijn nog niet beschikbaar, maar vermoedelijk liggen die nog veel hoger.

In Vancouver rukken de hulpdiensten 20 tot 30 keer per avond uit voor gebruikers die buiten bewustzijn zijn geraakt. De belastingen zijn zelfs met een half procent omhoog gegaan om de hulp te bekostigen, volgens het radioprogramma Bureau Buitenland op NPO radio 1.

Zanger Prince

Ook in de VS is het gebruik van fentanyl een groot probleem. Daar is het aantal doden onder gebruikers het afgelopen jaar verdubbeld. Ook zanger Prince overleed na inname van het middel.

De Canadese minister van Volksgezondheid overweegt om gebruikersplekken in te richten, waar medisch personeel de drug gecontroleerd kan toedienen. De politie is een campagne begonnen om te waarschuwen voor de gevaren.

Fentanyl wordt medisch gebruikt als pijnstiller, vaak bij een plotselinge hevige pijn, bijvoorbeeld na een operatie. In meerdere steden in Canada wordt tegengif gratis verstrekt op straat aan gebruikers van fentanyl.

Het spul is vijftig tot tachtig keer sterker dan morfine en is net zo verslavend als heroïne. Het merendeel van de gebruikers is verslaafd geraakt na een medische behandeling of na inname als partydrug. In het illegale circuit is fentanyl voornamelijk verkrijgbaar als pil en als poeder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl