Cocu: geen kampioen, dan hebben we gefaald

De eredivisie ontwaakt vrijdag uit de winterslaap. Deze week blikt verslaggever Joep Schreuder elke dag vooruit met een club uit de topvijf. Vandaag de nummer drie: PSV.

'Als PSV geen kampioen wordt, hebben we met z'n allen gefaald'

PSV verspeelde in acht van de zeventien competitiewedstrijden voor de winterstop punten. Toch is de achterstand op koploper Feyenoord en nummer twee Ajax overbrugbaar. "De schade is beperkt gebleven", erkent trainer Phillip Cocu. De Eindhovenaren zullen in de tweede seizoenshelft wel vol gas moet geven om na de uitschakeling in de beker en de Champions League toch een hoofdprijs te winnen.

Cocu kijkt met gemengde gevoelens terug op het laatste halfjaar. "We staan niet waar we willen staan. Aan de andere kant: we hebben iets om voor te vechten. Dat moet motivatie geven. Bovendien hebben we in het verleden bewezen dat we in de tweede seizoenshelft sterk terug kunnen komen. Dat is geen garantie voor nu, maar het moet wel vertrouwen geven. Bij deze stand is nog heel veel mogelijk."

Kampioensstress

De achterstand op Feyenoord bedraagt acht punten. In Eindhoven wordt gehoopt dat door kampioensstress in Rotterdam de weg naar de titel alsnog open komt te liggen voor het elftal van Cocu. "Er kan een situatie ontstaan waarin dat een rol gaat spelen", stelt Cocu. "Wij hebben meer ervaring dan Feyenoord als het gaat om titelgevechten. Maar ook de onderlinge wedstrijden zijn daarin erg belangrijk."

Op 26 februari staat de uitwedstrijd in De Kuip op het programma en op 23 april staat PSV-Ajax omcirkeld in de PSV-agenda. Het is voor de Eindhovenaren zaak om dan nog mee te doen om de titel. "Dat wordt inderdaad een cruciaal duel", weet Cocu. 

Geen fouten

Want aan de doelstelling is in Eindhoven niets veranderd. Alleen de landstitel telt. Ook Cocu is daarin helder: "Als we geen kampioen worden, hebben we gefaald. Met z'n allen."