McEnroe bekritiseert Kerber: niet lang op nummer een

Angelique Kerber AFP

Met de stelling dat de Duitse tennisster Angelique Kerber het jaar als nummer één van de wereld zou afsluiten, had je precies een jaar geleden flink geld kunnen verdienen bij de bookmakers. De Duitse tennisster was een goede tennisster, maar niet meer dan dat. Haar opmerkelijke opmars in het tennisjaar 2016 heeft iedereen verrast. Ook oud-tennisser John McEnroe. "Dit had ik echt nooit gedacht", zegt hij in de Duitse krant Bild.

Kerber won vorig jaar de Australian Open en de US Open en haalde op Wimbledon de finale. Haar prestaties bleken uiteindelijk zelfs genoeg om koningin van het vrouwentennis Serena Williams van haar troon te stoten. De Duitse glom van trots. Eindelijk had Duitsland een opvolgster voor Steffi Graf, die Kerber feliciteerde met haar opmars. 

Ze sluipt in het hoofd van haar tegenstander

John McEnroe

McEnroe volgde de opmars van Kerber met verbazing. "Ik vond het wel een vechter, en haar wedstrijdmentaliteit daar heb ik wel respect voor. Maar haar grootste kwaliteit is dat ze in het hoofd van de tegenstandsters kan sluipen. Ze heeft bijvoorbeeld geen goede opslag.”

Daarom zal het volgens McEnroe ook niet lang duren voordat ze de toppositie weer moet afstaan. “Ze zal niet lang de nummer een zijn", zegt hij. "Die positie verdedigen, is nou eenmaal een andere uitdaging dan er komen. Nu wordt er op haar gejaagd. Ze is de beste van de wereld en iedereen wil haar verslaan.”

Voorlopig lijkt McEnroe gelijk te krijgen. In het nieuwe jaar heeft Kerber tot nu toe niet overtuigd. In Brisbane verloor ze in de kwartfinale. Een toernooi later, in Sydney, ging Kerber in de openingsronde al onderuit. 

Maandag begint de Australian Open, waar Kerber haar titel verdedigt. 

Wereldranglijst

Tennisster 

punten
1. Angelique Kerber (Dui)8.875
2. Serena Williams (VS)7.080
3. Agnieszka Radwanska (Pol)5.420
4. Simona Halep (Roe)5.257
5. Karolina Pliskova (Tsj)4.970