Staatssecretaris Dekker tijdens een bezoek aan een vmbo in Den Haag ANP

Staatssecretaris Dekker wil dat leerlingen van het vmbo makkelijker naar de havo kunnen doorstromen. Scholen stellen daar nu soms aanvullende eisen aan. Dekker wil de wet zo aanpassen dat dit niet meer mag, voorwaarde is wel dat de leerlingen voldoende vakken hebben gevolgd. Hij komt daarmee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. 

Het vmbo sluit niet altijd goed aan op de havo. Zo krijgt een leerling die vmbo Zorg en Welzijn heeft gevolgd het moeilijk bij een overstap naar havo Natuur en Gezondheid, omdat hij het vak scheikunde niet heeft gehad.

Een kwart van de leerlingen die de overstap maken, stopt er later mee. 

Zeven vakken

Dekker noemt scholen die aanvullende eisen stellen voor de overstap de omgekeerde wereld. "Nu werpen ze drempels op, terwijl we er juist voor zouden moeten zorgen dat we leerlingen bieden wat zij nodig hebben om te kunnen stapelen. Daarom gaan we nu in de wet regelen dat leerlingen die zeven vakken volgen, zonder extra voorwaarden naar de havo mogen."

Dekker wil dat leerlingen in het schooljaar 2019-2020 van de wetswijziging gebruik kunnen maken. Ook gaat hij met de koepel van scholen in het voortgezet onderwijs, de VO-raad, in gesprek om ervoor te zorgen dat leerlingen nu al een extra vak kunnen volgen als ze willen doorstromen naar de havo.

Diskwalificatie

Een woordvoerder van de scholen zegt dat het voorstel van Dekker een "diskwalificatie van het beroepsonderwijs" is. Volgens de VO-raad suggereert Dekker hiermee dat het vmbo opleidt voor de havo, terwijl het een zelfstandige richting is. 

De vereniging van scholen vindt dat er een extra drempel moet blijven voor leerlingen die van het vmbo komen: "Het heeft geen zin om leerlingen door te laten gaan naar de havo om vervolgens te zien dat ze vastlopen", aldus een woordvoerder.

STER reclame