Wekdienst 11 januari: dit gebeurde terwijl je sliep

Reuters/NOS

Goedemorgen, vanochtend regen, met vooral in het noorden veel wind, met windstoten tot 90 kilometer per uur. Vanmiddag wat opklaringen, maar vanavond pas minder wind. Het wordt een graad of 8. Vanaf morgen kouder en wisselvalliger met kans op winterse neerslag.

Wat heb je gemist?

Problemen voor Trump?

Rusland heeft compromitterende informatie over de aankomende Amerikaanse president Trump. Dat blijkt uit geheime documenten die vorige week zijn gepresenteerd aan Trump zelf en aan president Obama. Het bericht veroorzaakt behoorlijk wat ophef. Het zou nu blijken dat Moskou informatie over Trump heeft die zo pikant is dat hij ermee gechanteerd zou kunnen worden. 

Correspondent Arjen van der Horst zegt dat er een kolossale slag om de arm moet worden gehouden bij dit verhaal. De inlichtingen komen volgens nieuwszender CNN van een voormalige Britse geheim-agent. De FBI onderzoekt nog wat ervan klopt.

​Laatste speech Obama

Barack Obama heeft zijn laatste toespraak gehouden als president van de Verenigde Staten. In Chicago, waar zijn politieke carrière begon, zette hij onder meer zijn successen van de afgelopen acht jaar op een rijtje. Hij gaf ook toe dat het soms wel lastig was. Zo zijn er nog steeds rassentegenstellingen en moet iedereen zijn best doen om de democratie te laten werken. 

Obama riep alle Amerikanen op om bij de politiek betrokken te blijven. Obama beloofde een soepele machtsoverdracht aan Donald Trump, zoals ook George Bush de macht aan hem heeft overgedragen. En terwijl Obama zijn vrouw Michelle bedankte pinkte hij een traantje weg.

De speech van Obama

Minder pakjes te laat rond feestdagen

Webshops hebben rond Sinterklaas en Kerst beter gepresteerd dan in eerdere jaren, meldt onderzoeksbureau Q&A. Vorige maand werden 390.000 pakjes te laat bezorgd, een daling van 70.000 ten opzichte van het jaar ervoor. Vooral met Kerst ging de bezorging veel beter. Volgens Q&A besteden webwinkels de laatste jaren meer aandacht aan het op tijd bezorgen van pakketjes.

Verder vandaag...

Machinisten en conducteurs houden een werkoverleg voor het hoofdkantoor van de NS in Utrecht, over de dienstroosters. Het is niet duidelijk of dat gevolgen heeft voor reizigers. 

Drie mannen van een Amsterdamse rijschool moeten voor de rechter komen. Ze zouden in 2013 en 2014 met een speciale bril opnamen hebben laten maken bij theorie-examens van het CBR.

Ook rapper Boef moet voorkomen bij de politierechter in Breda. Hij staat terecht voor het beledigen van een agent en omdat hij zich niet hield aan de gedragsaanwijzing die hij kreeg nadat hij vrijkwam.

Fijne dag!