De brug wordt aangelegd vanaf het Java-eiland
NOS NieuwsAangepast

Amsterdam krijgt brug over het IJ

Er komt een fiets- en voetgangersbrug naar Amsterdam-Noord. Het gemeentebestuur heeft een voorstel daarvoor van wethouder Van der Burg goedgekeurd. Amsterdam wil met de brug de drukte op de veerponten op het IJ verminderen.

De brug komt ten oosten van station Amsterdam Centraal, en zal het Java-eiland verbinden met Amsterdam-Noord. De bouw gaat over een paar jaar van start. In de tussentijd wordt het aantal ponten tussen het station en Noord zo snel mogelijk uitgebreid.

De gemeente onderzoekt nog hoe hoog het bouwwerk moet worden, zodat de binnenscheepvaart er zo min mogelijk last van heeft. De brug krijgt een klep die open en dicht kan, zodat ook bijzondere transporten en schepen met een hoge mast door kunnen varen.

Extra metrostation

Een plan voor een tweede brug over het IJ, ten westen van het station, gaat in de ijskast. Van der Burg wil daarover pas een besluit nemen als de bouw van 40.000 woningen in dat gebied op gang is gekomen.

Ook over een nieuw metrostation in Amsterdam-Noord, recht tegenover Amsterdam Centraal, wordt pas later een besluit genomen, namelijk in 2020. Dit station, Sixhaven, werd ooit ingepland als halte voor de Noord/Zuidlijn. Voor het station zijn al bouwkundige voorbereidingen getroffen op de plek waar het moet komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl