Jan Smit
NOS VoetbalAangepast

Jan Smit, de man die Heracles groot maakte, vertrekt

Jan Smit vertrekt na negentien jaar als voorzitter van Heracles Almelo. Smit maakte tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn club bekend dat hij aan het einde van het seizoen vertrekt. "Heracles staat er goed op en is klaar voor de toekomst. Een goed moment voor mij om afscheid te nemen als voorzitter."

"Op gevoel zou ik nog graag willen blijven, maar mijn verstand zegt dat ik moet stoppen en het moet overdragen aan de volgende generatie", sprak Smit.

Hij wordt in juli als voorzitter opgevolgd door penningmeester Hans Bredewoud. Algemeen directeur Nico-Jan Hoogma zal het gezicht van Heracles naar buiten toe worden.

Heracles-voorzitter Smit stopt: ik was de laatste vrijwilliger

De markante en steenrijke gerechtsdeurwaarder trad in 1998 aan als voorzitter van Heracles, waar hij al van jongs af aan supporter van is. De club bivakkeerde toen nog in de middenmoot van de eerste divisie, maar onder leiding van Smit werd de weg naar boven gevonden. Met als eerste hoogtepunt het kampioenschap van de eerste divisie in 2005 en de promotie naar de eredivisie.

Sindsdien is Heracles niet meer uit de eredivisie weggeweest. Een tweede sportief hoogtepunt voor Smit was het bereiken van de KNVB-bekerfinale in 2012, waarin PSV met 3-0 te sterk was.

Nico-Jan Hoogma en Jan Smit vieren het kampioenschap van de eerste divisie in 2005

Vorig seizoen werd Heracles zesde in de eredivisie en werd via de play-offs zelfs Europees voetbal afgedwongen. Een primeur voor de zwart-witten. Dat avontuur was echter van korte duur: het Portugese FC Arouca bleek een te grote hindernis.

Ook de verbouwing en uitbreiding van het Polman Stadion was een mijlpaal. Smit was net een jaar voorzitter toen Heracles van de Bornestraat naar het Polman Stadion verhuisde en hij was de drijvende kracht achter de 'vernieuwbouw', waarbij de capaciteit in 2015 werd vergroot van 8.500 naar 12.000 toeschouwers.

Jan Smit, de man die Heracles groot maakte

Smit was een kleurrijke voorzitter die zelden een blad voor de mond nam. Onder meer over de gemeente Almelo en over 'grote broer' FC Twente liet hij zich herhaaldelijk kritisch uit.

Smit voerde bij Heracles een gezond financieel beleid door, maar stond ook bekend als zuinig. "Die man is zo zuinig, hij huilt maar met één oog", zei Fritz Korbach, Heracles-trainer tussen 1999 en 2001, eens over Smit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl