NOS VoetbalAangepast

'Noorse Messi' wil een normale jongen zijn in Friesland

"Ik ben geen 'wonderboy', ik zie mijzelf als een hele gewone jongen". Een betere entree kan Martin Ødegaard niet maken in Friesland. Natuurlijk is de belangstelling voor zijn presentatie groter dan ze bij sc Heerenveen gewend zijn en wordt de persconferentie live gestreamd in Noorwegen.

Ødegaard wil Heerenveen snel zijn dribbels laten zien

In eigen land wordt hij al jaren liefkozend "onze eigen Messi" genoemd. Dan is het fijn als de grote ster een beetje nuchter in het leven staat. "Bij Real Madrid trainde ik met de beste spelers van de wereld. Dat is heel speciaal voor een jongen van 16, 17. Ik ben elk jaar beter geworden."

Ødegaard is net 18 jaar oud, maar heeft nu al een cv om u tegen te zeggen. Hij is de jongste debutant in de Noorse competitie, de jongste debutant in het Noorse elftal en sinds 23 mei 2015 de jongste debutant in de geschiedenis van Real Madrid.

De Noor was 16 jaar oud toen hij Cristiano Ronaldo mocht aflossen in het competitieduel met Getafe. Wat betreft de Primera División bleef het daarbij. Wel speelde Ødegaard 62 wedstrijden voor Real Madrid Castilla, het tweede elftal. "Voor een jonge jongen is het niet eenvoudig om aan spelen toe te komen. Daarom wilde ik iets nieuws proberen."

Heerenveen is niet volstrekt onbekend voor de aanvallende middenvelder. "Met Morten Thorsby (sinds 2014 bij sc Heerenveen, red.) heb ik samengespeeld in Noorwegen onder 21. Hij is een goede vriend van mij. Dit is een goede mogelijkheid voor mij om mijn kwaliteiten te tonen. Ik kijk er erg naar uit".

Martin Ødegaard op de foto met het standbeeld van Heerenveen-icoon Abe Lenstra.

Buitenkansje

Technisch directeur Gerry Hamstra is in zijn nopjes met de komst van het Noorse supertalent. "Als je buitenkansjes hebt, dan mag je ze niet laten liggen", jubelde Hamstra. "Ik denk dat dit een win-winsituatie is.

"Dit is ook een compliment voor de club. In het verleden hebben we veel spelers uit Scandinavië gehad, die later een grote carrière hebben gehad. Heerenveen krijgt een van de grootste talenten van Europa en Martin kan zich verder ontwikkelen om als een betere speler terug te keren naar Madrid."

Het binnenhalen van het Noorse wonderkind was een zaak van de lange adem. "We zijn in de zomer al met hem bezig geweest. In december is het concreet geworden en dan besteed je er met zijn allen aandacht aan."

Van extra voorwaarden vanuit Madrid is geen sprake, bezweert Hamstra. "De trainer bepaalt gewoon de opstelling. Daar is geen enkele twijfel over."

Martin Ødegaard bij zijn presentatie bij sc Heerenveen.

Debuut

Zien we hem dit weekend al aan het werk in de eredivisie? "Dat is aan de trainer", antwoord Ødegaard. "Hopelijk zo snel mogelijk." Op de vraag wie de eerstvolgende tegenstander van zijn nieuwe club is, moet hij het antwoord schuldig blijven. "ADO Den Haag? Oké."

Het gaat dan ook heel snel met Ødegaard. Maar dat is hij wel gewend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl