Kabinet maakt 5 miljoen extra vrij voor hulp Irak

Minister Ploumen bezoekt een ziekenhuis in heroverd IS-gebied in Irak ANP

Het kabinet trekt 5 miljoen euro extra uit voor hulp aan vluchtelingen in Irak. Dat maakte minister Ploumen bekend na een tweedaags bezoek dat ze samen met minister Hennis van Defensie bracht aan gebied dat op IS veroverd is. 

De minister van Ontwikkelingssamenwerking bezocht vandaag een vluchtelingenkamp in Noord-Irak. Dat werd vorige maand geopend en biedt inmiddels onderdak aan ruim 14.000 vluchtelingen.

"Er wordt hier keihard gewerkt aan een zo goed mogelijke opvang. Toch is de situatie erg schrijnend", zegt Ploumen. Het is er bitterkoud en er is gebrek aan water en brandstof.

Mosul

De vluchtelingen komen uit Mosul, dat nog grotendeels in handen van IS is. Het Iraakse leger begon in oktober met steun van de internationale coalitie aan een offensief om de stad terug te veroveren.

Volgens Ploumen zal het aantal vluchtelingen de komende tijd nog verder stijgen. Er zijn nog altijd naar schatting een miljoen burgers in Mosul, waar de situatie voorlopig alleen maar verslechtert.

Ploumen en Hennis bezochten verder onder meer een school en een ziekenhuis in Fallujah. Hennis bezocht vandaag met Commandant der Strijdkrachten Middendorp een opvangpost voor gewonde Iraakse militairen in Mosul.