CDA wil drugswinsten gebruiken om overlast aan te pakken

ANP

Het CDA wil meer speciale interventieteams van de politie inzetten om wietplantages op te rollen en crimineel vermogen af te pakken. De opbrengsten zouden moeten worden gebruikt om drugsoverlast in probleemgebieden als Noord-Brabant en Gelderland tegen te gaan.

CDA-leider Buma zei in Den Bosch dat het drugsbeleid failliet is en dat het roer om moet. "Drugs zijn troep en treffen vaak de meest kwetsbaren in onze samenleving". 

Buma vindt dat het kabinet naïef is geweest en de zaak "faliekant uit de klauwen" heeft laten lopen. Hij wil de strijd aangaan met criminele netwerken om de illegale teelt, productie en handel in soft- en harddrugs terug te dringen. 

Strijd niet verloren

De CDA-voorman verwees naar recente berichten over de ondermijning van de samenleving door schatrijke criminelen. Ook zou de onderwereld steeds meer zijn binnengedrongen in de bovenwereld van makelaars, advocaten en de plaatselijke economie.

Buma ziet niets in plannen om teelt en handel te legaliseren. "Wij geven niet toe aan het cynisme dat de strijd al verloren is. Het CDA wil dat "het aanmodderen ophoudt en dat de overheid keihard optreedt." Volgens Buma moeten verdachten van drugsdelicten voortaan standaard in voorlopige hechtenis worden genomen en moeten uiteindelijk alle coffeeshops dicht.