Bij twee explosies in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn meer dan dertig mensen om het leven gekomen. Persbureau AP spreekt van 38 doden en 72 gewonden. 

Twee explosies in Afghaanse hoofdstad Kabul

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dubbele bomaanslag in de buurt van het Afghaanse parlement. Volgens de Taliban was het doelwit een busje met medewerkers van de belangrijkste inlichtingendienst in Afghanistan, de NDS. Andere bronnen zeggen dat het gaat om een busje met medewerkers van het Afghaanse parlement.

Het ministerie zegt tegen persbureau AP dat de twee explosies elkaar snel opvolgden. Eerst blies een zelfmoordterrorist zich op. Vlak daarna ontplofte een autobom, op ongeveer dezelfde plek in de buurt van het parlement.

Kandahar en Helmand

Het was niet de enige bloedige aanslag vandaag in Afghanistan. Bij een explosie in het huis van de gouverneur van de provincie Kandahar kwamen elf mensen om het leven. De gouverneur zelf raakte gewond, net als de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten.

In de provincie Helmand vielen vanochtend zeven doden bij een zelfmoordaanslag. De Taliban hebben de verantwoordelijkheid hiervoor opgeëist.

Rustige maanden

De Taliban hielden zich de afgelopen maanden relatief rustig in Afghanistan, zegt correspondent Joeri Boom. "Het lijkt alsof ze met deze aanslagen een signaal willen afgeven aan Donald Trump."

Boom wijst erop dat Trump niet geïnteresseerd lijkt in Afghanistan. "Met deze bomaanslagen op parlementaire medewerkers vallen ze het hart van de democratie aan die Amerika bracht. Je kunt proberen ons te negeren, lijken de Taliban te willen zeggen, maar je komt niet meer van ons af."

STER reclame