Groningen afgelopen weekend | ANP

Na ijzel en sneeuw dit weekend, leek het even afgelopen met het winterse weer. Maar aan het einde van deze week kan het 's nachts weer gaan vriezen en sneeuwen. En volgende week daalt het kwik in het hele land waarschijnlijk nog verder onder nul: 's nachts kan het afkoelen tot zo'n -7 graden.

"Winterliefhebbers opgelet!", schrijft NOS-weerman Gerrit Hiemstra op Twitter. "De pluim voor volgende week ziet er goed uit." Daarmee bedoelt Hiemstra de verwachte temperaturen voor de komende dagen:

Vanaf donderdagavond kan het vooral in het zuidoosten van Nederland flink gaan sneeuwen.

Overdag valt er vooral natte sneeuw. "Maar 's nachts kan er ook sneeuw blijven liggen", vertelt Hiemstra. "In Limburg mogelijk 5 tot 10 centimeter."

Schaatsen?

Het weer wordt volgende week pas echt winters, zegt Raymond Klaassen van Weerplaza. Ook hij verwacht dat de temperaturen verder dalen. "Dan wordt het droog en soms zelfs zonnig, maar wel erg koud."

Klaassen zegt dat het vooral 's nachts zal vriezen, al kan de vorst op sommige dagen ook overdag aanhouden. "Dat betekent dat er ook ijs groeit. Op ondiep water kan het ijs best dik worden. Dan kan er dus mogelijk ook worden geschaatst."

Volgens Hiemstra is het nog veel te vroeg om over schaatsen te praten. Over een Elfstedentocht wil hij het al helemaal niet hebben. "Mijn stelregel is: praat pas over schaatsen als er ijs in de sloot ligt. Daarvoor moet nog heel wat gebeuren."

STER reclame