Een bouwvakker in de Chinese stad Sjanghai
NOS NieuwsAangepast

'Roken kost elk jaar 1.000.000.000.000 euro en aantal doden neemt toe'

Het aantal doden in de wereld als gevolg van roken zal tot 2030 toenemen van 6 tot 8 miljoen mensen per jaar. Dat hebben de wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Amerikaanse nationale kankerinstituut berekend.

De economische schade van roken, bestaande uit zorgkosten en verloren gegane arbeidsproductiviteit, bedraagt wereldwijd bijna 1000 miljard euro per jaar. Dat is fors hoger dan het bedrag van 253 miljard euro aan belastinggeld dat roken per jaar oplevert.

De onderzoekers denken dat de economische schade blijft toenemen. Dat komt onder meer doordat overheden middelen om roken te ontmoedigen, zoals het duurder maken van tabaksproducten en het verbieden van tabaksreclames, niet effectief inzetten.

Vermijdbare doodsoorzaak

Overheden zijn bang dat de economie daaronder zal lijden. Volgens de onderzoekers is dat onterecht. "Het onderzoek levert het bewijs dat effectief inzetten van preventiemaatregelen zowel vanuit een economisch als vanuit een volksgezondheidsstandpunt verstandig is voor arme en rijke landen."

Volgens de onderzoekers is roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak. 80 procent van de mensen die aan de gevolgen van roken sterven, woont in arme landen en opkomende economieën als China, India en Brazilië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl