Boer Jasper Roubous gaat meer suikerbieten telen, maar vreest ook de marktwerking
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse boeren storten zich op suikerbieten

  • Achille Prick

    Redacteur Economie

  • Achille Prick

    Redacteur Economie

Suikercoöperatie Suiker Unie verwacht een flinke toename van de suikerbietenteelt in Nederland. Na 50 jaar vervalt de Europese productiebeperking op suiker en dat biedt voor de Nederlandse suikersector volop kansen, meent algemeen directeur Albert Markusse van de Suiker Unie.

"Nederland is een middelgrote speler in de markt, maar we telen en produceren hier veel efficiënter in vergelijking met veel andere suikerlanden", zegt Markusse. "Wij halen 14 ton suiker per hectare, Italië bijvoorbeeld 8 ton. Zo'n land gaat het moeilijk krijgen in een wereldmarkt. En dat geldt voor alle warmere landen. Net als voor de koudere, zoals in Scandinavië. En mede dankzij onze goede infrastructuur en de havens zullen wij meer suiker gaan exporteren naar dat soort landen."

In totaal verwacht Suiker Unie een toename van de bietenteelt met 20 tot 25 procent. Ook boer Jasper Roubos is van plan meer te gaan produceren nu het quotum vervalt. "Het heeft voordelen omdat ik op termijn groei verwacht."

De sterken worden sterker en de zwakke productielanden worden zwakker

Albert Markusse van de Suiker Unie

Probleem is dat de prijs meer zal fluctueren, wat onzekerheid met zich mee brengt. "Met een quotum is de markt gereguleerd en niet afhankelijk van ontwikkelingen aan de andere kant van de oceaan. Straks hebben we minder zekerheid."

Basisprijs

Albert Markusse van de Suiker Unie noemt dat ook een lastig punt. "Je krijgt wat meer onzekerheid en daar houden agrariërs niet van. Maar we willen een basisprijs met ze afspreken voor een langere termijn. De ene keer zal de prijs wat hoger liggen, de andere keer wat lager. Dat proberen we dan uit te middelen".

Suiker Unie heeft zich de afgelopen jaren voorbereid op het wegvallen van het quotum. "We hebben inmiddels meer areaal met suikerbieten staan en we hebben ook grotere fabrieken om de bieten te verwerken." Ook heeft Suiker Unie de afgelopen jaren nieuwe klanten gevonden. Dat hebben ze gedaan via de import en doorverkoop van rietsuiker uit armere productielanden. Dat mocht bovenop het quotum.

Eigen suikerbieten

"Die rietsuiker moesten we hier nog schoon maken en hebben we vervolgens verkocht in bijvoorbeeld Italië en Engeland. Dat mocht dus bovenop het quotum. Nu dat quotum wegvalt, hoeven we geen rietsuiker meer te importeren, maar kunnen we die klanten vanaf volgend jaar bedienen met suiker van onze eigen suikerbieten."

Het zal niet de enige klap zijn voor de armere productielanden in Afrika, Azië of Zuid-Amerika, verwacht Markusse. "Door het quotum produceren we in de EU tot nu toe minder suiker dan we verbruiken. Dat tekort mocht worden aangevuld door die armere landen. Die garantie verdwijnt nu. Ze zullen moeten gaan concurreren. Ik verwacht dat de sterken sterker worden en de zwakkere productielanden nog zwakker".

Obesitas

De vraag is waar de extra suiker verkocht moet worden. Zeker in de westerse wereld wordt dagelijks gewaarschuwd voor te veel suikergebruik. Het woord obesitas is nooit ver weg. "Natuurlijk moet je niet te veel suiker gebruiken en ook bewegen", zegt Markusse. "In Europa is het verbruik trouwens al 30 jaar min of meer stabiel. En dat zal eerder minder worden dan meer. Maar wereldwijd groeit de suikermarkt nog met zo'n 3 miljoen ton per jaar. Dat is ongeveer drie keer de totale Nederlandse productie. Daar liggen kansen."

Daarnaast worden suikerbieten ook steeds meer gebruikt in de chemie. "We willen naar een groenere economie, dus er is veel belangstelling voor bioplastics. Daar kunnen suikerbieten ook een grondstof zijn. Daar willen we zeker meer mee gaan doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl