Een Turkse militair controleert bij het hek dat Varosha afscheidt van Famagusta
NOS NieuwsAangepast

Hoop voor Cypriotische spookstad: onderhandelingen over hereniging

Verlaten stranden, lege hotels en overwoekerde huizen. De wijk Varosha in de Turks-Cypriotische stad Famagusta is sinds de bezetting door Turkije in 1974 verlaten en een onbewoond gebied.

Toch is er wellicht in de toekomst weer huisvesting en toerisme mogelijk in het ooit zo populaire stadsdeel. In Genève beginnen Griekse en Turkse vertegenwoordigers vandaag namelijk aan de laatste fase van besprekingen over een hereniging. Beide partijen willen Varosha in haar oude glorie herstellen.

 • Getty Images
  Een verlaten hotel in Varosha
 • Getty Images
  En nog meer leegstaande hotels
 • Getty Images
  Dit strandwachtershokje is al tientallen jaren onbemand
 • Getty Images
 • Getty Images
  Een overwoekerd huis in Varosha
 • Getty Images
  Ook deze katholieke kerk is sinds 1974 dicht
 • Getty Images
  Kapotte waterfietsen op het strand
 • Getty Images
  Een oud en verroest tankstation
 • Getty Images
  Een geparkeerde auto, met op de achtergrond het hek dat Varosha afscheidt van Famagusta

Het strand van Varosha was een van de populairste bestemmingen van de wereld, maar na de bezetting vluchtten de bewoners weg en raakte de wijk in verval. Sinds 1974 is dit gedeelte van Cyprus verboden gebied en wordt Varosha bewaakt door Turkse militairen.

Op Cyprus wonen zo'n 1,2 miljoen mensen en het land is sinds 2004 lid van de EU. Het eiland bestaat sinds de bezetting uit twee delen. Het noorden, ongeveer een derde van Cyprus, is in handen van de Turkse gemeenschap. De rest is in het bezit van de Griekse Cyprioten.

De Turkse invasie van Cyprus

Er is goede hoop op een akkoord tussen beide kampen, maar zowel de Turks-Cypriotische leider Akinci als de Grieks-Cypriotische leider Anastasiades hield bij aankomst in Genève een slag om de arm. "We zijn niet pessimistisch, maar ik kan me niet vinden in al die overdreven verwachtingen. Het wordt een zware week", zei Akinci.

"Vraag me pas iets als we klaar zijn", zei Anastasiades bij zijn aankomst bij het VN-hoofdkantoor in de Zwitserse stad. Als er een doorbraak komt, dan volgt donderdag een internationale conferentie waaraan ook Griekenland, Turkije en Groot-Brittannië, tot 1960 koloniaal heerser, deelnemen.

De gesprekken over een hereniging zijn al ruim anderhalf jaar gaande.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl