Mensen in de rij om de trein te pakken Reuters

Metrostaking in Londen: file op de stoep en netjes in de rij

time icon Aangepast

De straten in Londen zuchten onder de verkeersdrukte die de staking van het metropersoneel veroorzaakt. De stad kampt met lange rijen voor de bussen, overvolle stoepen en drukte op de wegen doordat Londenaren genoodzaakt zijn zich boven de grond te verplaatsen. "De hele stad staat vast. Het is één grote verkeersopstopping", zegt correspondent Tim de Wit.

Een groot deel van de Londense metro, door de inwoners de 'tube' genoemd, is uitgevallen en 100 van de 270 metrostations zijn dicht. De drie miljoen mensen die normaal de tube nemen, moeten nu op een andere manier op hun bestemming komen.

Dat leidt tot lange rijen bij de bushaltes en taxistandplaatsen. Mensen die niet te ver hoeven te reizen, wordt geadviseerd zich lopend te verplaatsen. Zoals te zien is op deze foto, volgen velen dat advies op.

Fietsers en voetgangers op Waterloo Bridge Reuters

Ondanks de grote drukte blijven de Britten, zoals altijd, rustig wachten in een ordelijke rij.

Murray Burnell
@Murray_Burnell
Queueing for a bus. London style. 🚶🏼🚶🏻🚶🏼‍♀️🚶🏽🚶🏽‍♀️🚶‍♀️🚶🏿🚶🏿‍♀️🚶🏽#TubeStrike @BBCLondonNews
2 jaar geleden

Het metropersoneel legde gisteren om 18.00 uur lokale tijd het werk neer. "Ze vinden het schandalig dat de stad Londen de kaartjesverkopers op de stations wil schrappen. Dat willen ze gaan automatiseren", zegt De Wit. 

"Dat betekent nog minder personeel op de stations, terwijl meer mensen gebruik gaan maken van de metro. Dat kan de veiligheid in gedrang brengen, vinden zij." Als de nieuwe plannen doorgaan zullen honderden mensen hun baan verliezen.

De burgemeester van de miljoenenstad, Sadiq Khan, heeft zich eerder al uitgesproken tegen de staking. Hij riep het metropersoneel gisteren tevergeefs op om toch aan het werk te gaan en plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. Ook vandaag liet hij zich op Twitter horen. "Deze metrostaking veroorzaakt ellende voor miljoenen Londenaren", schreef hij.

Sadiq Khan
@SadiqKhan
This tube strike is causing misery to millions of Londoners. Latest @TfL travel advice here https://t.co/EH11ajs3kS #TubeStrike
2 jaar geleden

Op Twitter uiten forensen hun frustratie, daarbij worden bewoordingen als "absolute mayhem", "chaos" en "insane" niet geschuwd. "Waarschijnlijk ben ik vanavond rond 4 maart 2021 wel thuis", zegt een man. Mike Whyard twittert met wat gevoel voor drama: "EINDE DER TIJDEN."

Een ander zegt dat het geen zin heeft een taxi te pakken, doordat het verkeer op de straten toch stilstaat. Dat is niet de enige plek waar file was, want ook op de stoep kwamen mensen soms niet vooruit. "Gigantische menselijke verkeersopstopping", twittert iemand.

De vakbonden zijn van plan om het werk vanavond om 18.00 uur weer op te pakken. De situatie zal tijdens de avondspits niet veel beter zijn, denkt De Wit. "Het zal vanavond net zo ingewikkeld worden om thuis te komen, als dat het vanochtend was om op het werk te komen."

STER Reclame