Taxichauffeurs protesteren in Amsterdam Roel Pauw/NOS
NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Klagende taxichauffeurs heffen blokkade Amsterdam CS op

Stakende taxichauffeurs in Amsterdam hebben vanochtend de toegangsroute naar de taxistandplaats aan de westkant van het station geblokkeerd. Daarom konden mensen geen taxi nemen vanaf Amsterdam Centraal. De chauffeurs zeggen de regelzucht van de gemeente zat te zijn.

De blokkade is inmiddels opgeheven. De stakers verplaatsen zich naar de Stopera om te spreken met de wethouder.

De woordvoerder van de stakers zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat de problemen zijn begonnen toen de taxi's van de voorkant naar de achterkant van het station zijn verplaatst. "We zijn bijna 60 procent van onze klanten kwijtgeraakt", claimt hij.

Dat komt volgens de woordvoerder mede doordat het voor mensen niet duidelijk is waar de taxiplekken zijn. "Zelfs de wc-borden staan beter aangegeven." Hij zegt dat chauffeurs al erg zijn geholpen als mensen beter naar de taxistandplaatsen worden geleid.

Kleine overtredingen

De staking is ook gericht tegen de schorsingen die worden opgelegd tegen taxichauffeurs voor "kleine overtredingen", zegt de woordvoerder. "Terwijl elke andere burger een boete krijgt van 90 euro, moeten wij een week, of twee, thuis zitten zonder inkomsten."

Daarnaast klagen de chauffeurs over Uber-taxi's, die de regels zouden overtreden en klanten afpakken. "Oneerlijke concurrentie", noemen de stakers het.

STER reclame