Huppert en Verhoeven vieren hun prijs Reuters

Basic Instinct en Elle draaiden in Cannes. Zwartboek en Flesh+Blood wonnen Gouden Kalveren. Soldaat van Oranje maakte kans op een Golden Globe. Turks Fruit werd genomineerd voor een Oscar. Maar nog nooit won Paul Verhoeven (78) een belangrijke internationale filmprijs. Vannacht kreeg zijn film Elle twee Golden Globes in Hollywood. 

"Hoeveel keren ik in mijn leven al niet ben afgeserveerd, zowel hier als in Holland", verzuchtte hij na afloop van de uitreiking tegen filmjournalist René Mioch. "Het is dan heel leuk om eindelijk eens een keer iets te krijgen."

Zelf had Verhoeven gedacht dat het Duitse Toni Erdmann de Golden Globe zou winnen, omdat er zoveel interesse voor was. Tijdens de ceremonie zei hij verrast te zijn door de prijs, "omdat de film niet echt sympathie oproept voor de hoofdpersoon. Het karakter doet dingen die je zelf misschien niet zou doen". 

Paul Verhoeven wint Golden Globe

Elle gaat over een verkrachte vrouw die wraak neemt op de daders. "Het is een gewaagde film", erkent filmjournalist Diederik van Hoogstraten. "Het gaat over verkrachting, maar is aan de andere kant ook komisch. Alleen dat al maakt hem omstreden. Met twee belangrijke prijzen is de film nu de talk of the town. Hij heeft een heleboel andere films achter zich gelaten, dat is bijzonder." 

Van Hoogstraten, die als lid van de Hollywood Foreign Press Association mocht meestemmen voor de Golden Globes, zegt dat Verhoeven nu een lange neus kan maken naar de Oscars. Elle was de Franse inzending voor de Oscars, maar kwam niet door de eerste ronde. "Elle is dus niet eens genomineerd. Verhoeven wijt dat aan de politieke moraal van Hollywood. Hij was heel blij dat wij als buitenlandse journalisten hem wel hadden genomineerd."

Dankjewel dat ik in Amerika kan winnen in een Franse film die geregisseerd is door een Nederlander.

Dankwoord Isabelle Huppert

Elle won niet alleen in de categorie Beste Buitenlandse Film, Française Isabelle Huppert werd uitgeroepen tot Beste Actrice in een Dramafilm. Ze liet daarbij onverwacht actrices als Natalie Portman, Jessica Chastain en Amy Adams achter zich. Zij kan op 24 januari nog wel worden genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Actrice.

Isabelle Huppert ontvangt de Golden Globe voor beste actrice AP / Hollandse Hoogte

Verhoeven had eerder in zijn dankwoord de 63-jarige Huppert de spil van de film genoemd. "Het was fantastisch om met haar te werken. Ze heeft zo veel talent. Bedankt, Isabelle, voor alles wat je aan deze film hebt gegeven, je talent, je lef, je authentieke spel."

Huppert was zichtbaar overdonderd toen haar naam werd genoemd door Leonardo DiCaprio. "Jeetje, ik sta met mijn mond vol tanden", kon ze nog net uitbrengen. "Dankjewel dat ik in Amerika kan winnen in een Franse film die geregisseerd is door een Nederlander." 

Paul Verhoeven verklaart zijn liefde aan Isabelle Huppert

Van Hoogstraten herinnert eraan dat Verhoeven Elle eigenlijk in de VS wilde maken. "Verhoeven woont en werkt in Hollywood. Maar hij kreeg het verhaal hier niet verkocht zonder het scenario te veranderen. Hij wilde het niet aanpassen omdat mensen een probleem hebben met het thema." 

"Volgens mij is het hem zeer goed bevallen om in Europa een film te maken. Het zou best eens kunnen dat hij dat vaker gaat doen."

STER reclame