ANP

Het Openbaar Ministerie slaagt er niet goed in om vermogen af te pakken van criminelen. Dat concludeert Edwin Kruisbergen die aan de Vrije Universiteit van Amsterdam promoveert op de bestrijding van georganiseerde misdaad. Het AD schrijft over zijn onderzoek.

Kruisbergen bestudeerde 102 ontnemingszaken in de periode van 1995 tot 2011 (en sommige zaken met een uitloop tot 2015). In al die zaken moesten criminelen van de rechter 27,5 miljoen euro terugbetalen, vorig jaar bleek slechts 11,3 miljoen euro te zijn overgemaakt.

"Criminelen blijken zeer slechte betalers", zegt Kruisbergen tegen de krant. Hij denkt dat dat twee oorzaken kan hebben. Zo weten criminelen volgens hem goed hoe ze hun geld verborgen kunnen houden voor de overheid, bijvoorbeeld door het in het buitenland te verstoppen.

Ook bleek uit het onderzoek dat de rechter lang niet altijd meeging in de eis het Openbaar Ministerie. Het OM eiste bij deze zaken in totaal 62 miljoen euro terug, terwijl dus maar 27,5 miljoen werd toegewezen.

Verliesposten

Volgens Kruisbergen hebben criminelen de bedragen die ze van de rechter moeten betalen soms niet meer in kas. Rechters houden bij hun uitspraak volgens hem niet altijd rekening met de verliesposten van criminelen.

Het OM zegt tegen het AD dat het zich herkent in de bevindingen van Kruisbergen, maar benadrukt dat er sinds 2011 extra wordt geïnvesteerd in het afpakken van geld van criminelen.

STER reclame