Peking richt milieupolitie op in strijd tegen zware smog

Aangepast
Op 1 januari lag er een dikke laag smog over Peking AFP

Peking krijgt een speciale milieupolitie die onder meer gaat jagen op het illegaal verbranden van afval en andere oorzaken van de zware laag smog die regelmatig over de stad ligt.

De smog bezorgt de inwoners van Peking ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen. Volgens de autoriteiten is de smog een combinatie van plaatselijke luchtvervuiling, ongunstige weersomstandigheden en vervuilde lucht die er vanuit een ander gebied bij komt.

Kolencentrales

Barbecueën, het verbranden van vuil, biomassa en hout is allemaal aan banden gelegd, en de nieuwe milieupolitie gaat daar strenger op toezien. De belangrijkste veroorzaker van smog in China zijn de talloze kolencentrales en oude milieuvervuilende auto's. 

De burgemeester van Peking kondigde gisteren nog tal van andere maatregelen aan. Het gebruik van kolen moet eind dit jaar met 30 procent zijn afgenomen. Daarnaast worden 500 zeer vervuilende fabrieken gesloten, en 2500 productielocaties moeten met schonere technieken gaan werken.

Ook krijgen de 300.000 meest vervuilende auto's vanaf volgende maand restricties opgelegd; ze mogen de Chinese hoofdstad niet meer zomaar in.

Return of the airpocalyps

Volgens China-correspondent Marieke de Vries moeten de aangekondigde maatregelen vooral worden gezien als staatspropaganda. "Het is een doekje voor het bloeden voor de plaatselijke bevolking, om te laten zien dat ze er zogenaamd alles aan doen om de smog te verminderen. Het gaat natuurlijk niet om die barbecues of het verbranden van afval, maar om de uitstoot van de grote staalfabrieken ten zuiden van de stad."

Volgens De Vries spreekt men in Peking over 'the return of the airpocalyps'. "Sinds 2014 zijn veel maatregelen genomen om de smog tegen te gaan en dat ging ook heel goed. Maar in de lente van vorig jaar ontstond er een piek op de huizenmarkt. Daardoor zijn meer bouwmaterialen nodig en draaien de staalfabrieken weer op volle kracht. Eerst merkten we daar niet veel van, want in de zomer en de herfst is er veel wind en dan waait de smog gewoon weg. Maar in de winter blijft het boven de stad hangen."

STER Reclame