Beursvloer bij CES
NOS NieuwsAangepast

Niet gadget, maar slimme assistent steelt de show op CES

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het is al vaker gezegd deze week: slimme apparaten hebben de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast die bijhoudt of je nog genoeg melk hebt. Maar al die gadgets hebben wel een 'brein' nodig. Er bestaan er momenteel vier: Siri, Cortana van Microsoft, Google Assistent én Alexa van Amazon. En die laatste is hard op weg marktleider te worden.

Dat komt doordat veel fabrikanten Alexa integreren in hun apparatuur. Van tevoren was al wel duidelijk dat daar plannen voor waren, maar de verwachtingen zijn op gadgetbeurs CES in Las Vegas overtroffen, schrijft techsite The Verge.

Het gemak waarmee fabrikanten de slimme assistent kunnen toevoegen - die ook nog eens ondersteuning heeft voor diensten als Spotify en Uber - blijkt reden om de gadgets uit te rusten met Alexa. Van koelkasten tot huisrobots, wasmachines en televisies: ze hebben het allemaal.

Huisrobot van LG

En dat is best opvallend, als je bedenkt dat de maker van Alexa eigenlijk een webwinkel is. Sterker nog: Alexa is slechts een bijzaak. Amazon hoeft geen cent te verdienen aan de technologie, want de webwinkel en Amazons datacenters leveren miljarden op. Tegelijkertijd kun je wél via Alexa eenvoudig bestellen bij Amazon.

Tot nu toe waren slimme assistenten allemaal gekoppeld aan een telefoon, want dat leek de meeste logische plek om je persoonlijke secretaresse bij de hand te hebben. Amazon koos voor een andere route: het huis. Eind 2014 lanceerde het bedrijf de Echo, een speaker die thuis tegen je praat en wordt aangestuurd door Alexa.

Dat was niet direct een succes, maar na verloop van tijd kwam daar verandering in. Amazon stelde 'Skills' beschikbaar, een manier waardoor ontwikkelaars heel makkelijk hun diensten aan Alexa kunnen koppelen. Daardoor groeide het aantal toepassingen snel.

Daarnaast wordt er nog altijd veel geklaagd over de kwaliteit van Apple's assistent Siri. Die verstaat opdrachten en vragen niet altijd even goed en ondersteunt minder diensten dan Alexa. En niet onbelangrijk: Siri is alleen te vinden op Apple-apparaten. Dat betekent overigens niet dat de assistent van Amazon perfect is, maar die is wel een stuk verder ontwikkeld.

Het nadeel

Aan al die slimme functies kleeft ook een nadeel: de apparaten komen nog meer over je te weten. Dat kan fijn zijn, want je hoeft over minder dingen na te denken. Aan de andere kant is het goed om stil te staan bij het feit dat je met het gebruik van Alexa, Siri en andere assistenten opnieuw een stuk privacy inlevert.

De Amazon Echo, waar Alexa in zit, staat altijd aan om goed te kunnen werken. Of dat voor alle apparaten geldt die op de CES zijn aangekondigd is niet duidelijk, maar om echt goed te kunnen werken, moet een apparaat wel in staat zijn om spontaan je vragen te beantwoorden. Eerst het apparaat inschakelen, is geen optie. En de vraag is of we willen dat alle apparaten in ons huis straks met ons mee kunnen luisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl