Dakloze Jean Sebastien Frank Renout / NOS

Jean Sebastien is 37 jaar oud en woont al twee jaar op straat. Dat wil zeggen: hij slaapt 's nachts in een tentje, in een park in Parijs. En overdag dwaalt hij rond.

"Dat is best moeilijk", zegt hij nog bescheiden. "Het is koud 's nachts. Je moet aan eten komen. En je moet soms natuurlijk op zoek naar een toilet."

Een jaar geleden kwam er onverwacht verbetering in zijn leven. Winkeliers in Parijs openden toen hun deuren voor daklozen. Sindsdien mogen ze cafés binnenkomen voor een kop koffie of de kapper bezoeken voor een gratis knipbeurt. Bij anderen staat een broodje klaar of mag op de computer internet worden afgestruind. Er is zelfs een opticien die brillen verstrekt en een apotheker die (eenvoudige) medicijnen verstrekt.

Daklozen Parijs krijgen koffie en water van winkeliers

"Toen ik een jaar geleden begon waren we met drie of vier winkeliers in de straat waar ik woonde. Nu zijn het er al meer dan 220 in ongeveer de helft van Parijs", zegt initiatiefnemer Louis-Xavier Leca. Hij zette de organisatie Le Carillon op, die ondernemers benadert om in actie te komen. "Het is een enorm succes. We breiden dit jaar uit naar vier andere Franse steden."

Jean Sebastien loopt restaurant Chez Colette binnen. Op het raam is een sticker geplakt van Le Carillon. Zo weten de daklozen dat ze er welkom zijn. Hij geeft de eigenaar een hand, krijgt een glas water en gaat aan tafel zitten. "Binnen kan je ook even opwarmen."

'Niemand heeft er last van'

In het restaurant zitten ook vijf jonge meiden te eten. "Meestal komen de daklozen niet op de tijden van lunch en diner", zegt restauranteigenaar Stanislas Fisbein. "Dus er is weinig overlast. De meeste daklozen gedragen zich ook heel onopvallend. Niemand heeft er last van."

Als Jean Sebastien zijn glaasje water op heeft, bedankt hij de restauranthouder en vertrekt weer. "Ik ga nu naar de garage, kleren bestellen."

Op straat zegt niemand een dakloze gedag.

Dakloze Jean Sebastien

Een Parijse garagehouder doet ook mee met Le Carillon. Daklozen mogen er binnen koffie drinken en het toilet gebruiken, maar kunnen er ook kleding bestellen.

"Ik wil graag een jas", zegt Jean Sebastien als hij binnen staat in garage Wash Wash, waar motoren worden gereinigd. "Welke maat?", vraagt eigenaar Hugo Laverdin. "Small", zegt Jean Sebastien, waarna Laverdin in de lach schiet. Jean Sebastien heeft een behoorlijke buik.

Sokken

"Weet je het zeker, een maatje small?" Jean Sebastien lacht ook: "Het is niet voor mijzelf maar voor een andere dakloze, een vriend. En doe ook maar vier paar sokken, maat 41."

Laverdin schrijft het op en geeft de bestelling per mail door aan Le Carillon. "Over een week kan je het op komen halen."

Jean Sebastien is tevreden. "Weet je wat ik zo bijzonder vind? Niet alleen de hulp die je krijgt, maar ook dat je gewoon met die winkeliers een praatje maakt. Menselijk contact. Op straat zegt niemand een dakloze gedag."

Het logo van Le Carillon Frank Renout / NOS

STER reclame