Herdenkingsmonument bij rampplek Oekraïne
NOS Nieuws

Verontwaardiging over meenemen resten rampplek MH17

Nabestaanden van slachtoffers van rampvlucht MH17 zijn verontwaardigd over de acties van een Nederlandse journalist, die op de rampplek in Oekraïne is geweest. Deze Michel Spekkers heeft spullen en mogelijk ook menselijke resten gevonden en in een vuilniszak meegenomen. Ook het Nederlandse OM is niet blij met de gang van zaken.

Het stoort nabestaanden dat Spekkers op Facebook en Twitter over zijn vondsten bericht, in plaats van meteen naar de autoriteiten te stappen. In het radioprogramma EenVandaag op Radio 1 noemt Piet Ploeg, die drie familieleden verloor, het vooral respectloos dat Spekkers op sociale media een peiling houdt met de vraag wat hij met de spullen zal doen. Ook de vuilniszak ergert hem. Van twee van de 298 slachtoffers van MH17 zijn helemaal geen resten teruggevonden. Een van die vermisten is de broer van Ploeg.

In de peiling op Twitter vraagt Spekkers mensen naar wie hij de spullen zal brengen. Een van de drie opties is "mijn moeder".

Het Openbaar Ministerie heeft contact gezocht met de journalist. Een woordvoerder zegt dat Spekkers zich beter meteen bij politie of justitie had kunnen melden. Hij sluit niet helemaal uit dat er nog menselijke resten in het gebied liggen en vraagt Spekkers, die in Moskou is, de spullen zo snel mogelijk in te leveren bij de Nederlandse ambassade in Moskou. Hij wijst erop dat het meenemen van spullen strafbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl