1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Organisaties beginnen landelijk meldpunt tegen loverboys

Mensen die vermoeden dat meisjes contact hebben met een loverboy, kunnen daar vanaf nu melding van doen bij Watch Nederland. Het meldpunt is opgezet door Expertisecentrum Fier, het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel en kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes.

"Het meldpunt is bedoeld voor mensen die zich zorgen maken om minderjarigen, van wie ze een vermoeden hebben dat ze in handen zijn gevallen van loverboys", zegt Carolien Kooi, projectleider van het meldpunt.

De politie heeft geen tijd om alle zaken op te pakken. "Dat is bijna ondoenlijk. We moeten dus keuzes maken", laat een woordvoerder van de politie weten.

Dossier

En dus probeert Watch Nederland zelf wat zaken uit te zoeken. "Op het moment dat we vermoeden dat er strafbare feiten gebeuren, bellen we direct de politie. Wij maken een dossier met zo veel mogelijk informatie, dat we aan de politie geven." De politie zoekt de zaken verder uit.

Meisjes die te maken hebben met zo'n loverboy, kunnen ook hulp krijgen van de organisatie. Vaak durven de meisjes geen hulp te zoeken, zegt Kooi.

In Nederland was er nog niet zo'n landelijk meldpunt. Er zijn wel gemeentelijke en provinciale punten waar mensen meldingen over loverboys kunnen doen, zegt Kooi. "Maar wij zijn 24 uur per dag bereikbaar. Het loverboy-probleem wordt steeds groter en het wordt tijd dat het een halt wordt toegeroepen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl