Pierre Bokma
NOS NieuwsAangepast

Robert Moszkowicz verliest kort geding om tv-serie

Voormalig advocaat Robert Moszkowicz heeft het kort geding over de uitzending van de tv-serie De maatschap verloren. Zijn zoon, advocaat Yehudi Moszkowicz, beschuldigde de makers van plagiaat. Zij zouden voor het scenario uit de autobiografie De straatvechter (2014) van Robert Moszkowicz hebben geput.

De rechtbank in Amsterdam zegt in de uitspraak dat het overnemen van ware gebeurtenissen niet als een inbreuk op auteursrecht wordt aangemerkt. Daarnaast hebben de verhaallijn in het boek, het taalgebruik en de gekozen volgorde van gebeurtenissen "wezenlijke verschillen" met die in de tv-serie.

De maatschap is een vierdelige serie over de opkomst en ondergang van de advocatenfamilie Meyer, die sterk lijkt op de familie Moszkowicz. De makers van De maatschap, de VPRO en producent Dutch Mountain, maken daar ook geen geheim van. Zij zeggen dat het scenario gebaseerd is op openbare bronnen, zoals interviews en artikelen in kranten en andere media. In hun voordeel spreekt dat de eerste versies van het scenario van de serie al klaar waren vóór De straatvechter uitkwam.

De maatschap, een vierdelige serie met Pierre Bokma en Daan Schuurmans, wordt vanaf 25 januari uitgezonden op NPO2. Robert Moszkowicz kan in hoger beroep gaan of een bodemprocedure instellen, maar dat is geen reden om de uitzending te verbieden, zegt de rechtbank. Behalve de proceskosten, bijna 2000 euro, moet de familie Moszkowicz de advocaatkosten van de tegenpartij betalen. Die zijn door de rechtbank op 15.000 euro gesteld.

Advocaat Yehudi Moszkowicz zegt in een reactie dat hij de uitspraak eerst zorgvuldig zal bestuderen. Pas dan wordt beslist of beroep wordt aangetekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl