ANP

Nederland heeft een koude nacht achter de rug, met in het hele land temperaturen van ver onder het vriespunt. Het koudst was het in Twente: daar zakte het kwik tot -10,2 graden Celsius. Aan de grond was het zelfs -13,3 graden.

In de Randstad schommelde de temperatuur rond de -5 graden. Aan de Zeeuwse kust was het met -1 het minst koud.

Marathon?

Hoewel de vorst naar verwachting de hele dag aanhoudt, is het niet koud genoeg voor de eerste schaatsmarathon op natuurijs. Op de ijsbaan in Noordlaren lag vanochtend anderhalve centimeter ijs. Voor een wedstrijd is drie centimeter nodig en dus hebben de ijsmeesters weinig hoop.

Noordlaren strijdt traditiegetrouw met Haaksbergen om de eer van de eerste schaatsmarathon van het seizoen. In beide plaatsen werd daarom de hele nacht water op de baan gespoten. In Haaksbergen was de ijsdikte vanochtend zo'n 2,5 centimeter, maar ook daar wordt geen marathon verreden. Morgen treedt alweer de dooi in.

Het vriest en dus maakt Noordlaren de ijsbaan gereed

Vanwege de koude nacht waarschuwde het KNMI vanochtend voor gladheid, maar die waarschuwing werd snel ingetrokken. Gisteren leidden de gladde wegen wel tot ongelukken. Alleen al in Limburg liepen tientallen mensen botbreuken op na valpartijen en botsingen, meldt regionale omroep 1Limburg.

Voor de komende nacht geldt een waarschuwing voor ijzel. Neerslag in combinatie met kou kan dan leiden tot spekgladde wegen, zegt het KNMI.

Vanavond laat valt er sneeuw of natte sneeuw, waardoor het kan gaan ijzelen. Pas morgenmiddag gaat de neerslag over in regen.

STER reclame