Patiënt aan de warme maaltijd in het Gelre ziekenhuis in Zutphen
NOS NieuwsAangepast

Voedselverspilling in ziekenhuizen kan de helft minder

  • Merel Stikkelorum

    Economieverslaggever

  • Merel Stikkelorum

    Economieverslaggever

Ziekenhuizen die op een moderne manier het eten verzorgen voor patiënten verspillen bijna de helft minder voedsel dan ziekenhuizen die dat niet doen, blijkt uit recent onderzoek van Wageningen Universiteit (WUR) waar nog niet eerder over is gepubliceerd.

Het is voor het eerst dat meerdere ziekenhuizen in Nederland en hun verschillende voedselconcepten met elkaar zijn vergeleken. Twee jaar geleden was de Tweede Kamer al enthousiast over een succesvolle nieuwe maaltijdservice van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

Ziekenhuizen die op een traditionele manier koken voor patiënten moeten veel weggooien. Ruim 40 procent van de warme maaltijden belandt in de prullenbak. Bij ziekenhuizen die het op een modernere manier doen, is dit bijna de helft minder. Per ziekenhuis kan zo ongeveer 50.000 tot 150.000 euro worden bespaard.

De Gelre ziekenhuizen in Zutphen en Apeldoorn zijn twee jaar geleden 'om gegaan'. "Voorheen kookten we hier vers en gokten we hoeveel mensen een bal gehakt wilden, hoeveel vis en hoeveel een omelet", vertelt hoofd voeding Hendri Markvoort. "Uiteindelijk houd je dan veel over."

In 2014 stapten de ziekenhuizen over op diepvriesmaaltijden. "We pakken nu precies het aantal maaltijden dat we nodig hebben." Daardoor belandt er niet alleen minder voedsel in de afvalbak, maar is er ook minder personeel nodig. "Het scheelt het ziekenhuis op jaarbasis enkele tonnen aan kosten."

Dat is niet het enige voordeel, zegt Markvoort. "Het klinkt misschien onlogisch omdat we van zelf koken zijn overgestapt op diepvriesmaaltijden, maar patiënten eten nu meer omdat ze het lekkerder vinden." De kwaliteit van de maaltijden is hoog, aldus Markvoort. Daarbij worden ze niet snel opgewarmd in de magnetron, maar langzaam op warmhoudplaten in speciale karren. "Dat komt de maaltijd ten goede."

Patiënten van het Gelre ziekenhuis zijn enthousiast over de diepvriesmaaltijden

Dat patiënten meer eten is niet alleen bij de Gelre ziekenhuizen te zien. Het is een belangrijk voordeel van de modernere 'voedselconcepten' in ziekenhuizen, zegt onderzoeker Joost Snels van de WUR. "Het bevordert het herstel. Ziekenhuizen moeten de maaltijd eigenlijk als onderdeel van de behandeling zien, om beter te worden."

Patiënten hoeven namelijk door de nieuwe manier van werken niet meer lang van tevoren door te geven wat ze willen eten. Zo kunnen Gelre-patiënten tot 15.00 uur nog hun maaltijd doorgeven en hebben ze meer keuze. "Dan weten ze beter waar ze trek in hebben, en eten ze dus meer", verklaart hij. Daarnaast kunnen ze vaak zelf het tijdstip aangeven waarop ze willen eten, in plaats van een door het ziekenhuis gekozen moment.

Maaltijden worden langzaam verwarmd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl