Binnenstad van Amsterdam ANP

Huizenbezitters in Amsterdam kunnen in de tweede helft van dit jaar kiezen voor eeuwigdurende erfpacht, als het aan de gemeente ligt. Wie nog dit jaar beslist, maakt gebruik van het gunstigste tarief, meldt Het Parool. Ongeveer 120.000 huizenbezitters kunnen overstappen.

De gemeente wil al een paar jaar af van het stelsel dat al ongeveer 120 jaar van kracht is en waarbij mensen de erfpacht kunnen afkopen voor bijvoorbeeld 50 jaar. Dat stelsel brengt volgens de gemeente veel onzekerheid met zich mee. Als de termijn is verstreken, krijgen huizenbezitters vaak te maken met een enorme tariefsverhoging.

Bij eeuwigdurend erfpacht heeft een huizenbezitter de zekerheid van een vast jaarlijks bedrag, dat overigens wel met de inflatie mee stijgt. De canon is gebaseerd op de WOZ-waarde van het huis, die in het centrum hoger is dan in de buitenring van Amsterdam.

Rood is grond in erfpacht, geel is gemeentegrond Gemeente Amsterdam

Voor snelle beslissers geldt de WOZ-waarde van 2014, wat volgens de gemeente een voordeel kan opleveren van zeker 28 procent.

Amsterdammers kunnen tot half februari reageren op het plan, waarna de gemeenteraad vermoedelijk in juni de knoop doorhakt. De Stichting Erfpachters Belang Amsterdam heeft al gezegd dat er vrijwel zeker een referendum over de kwestie in gang wordt gezet. Dit plan getuigt van een groot onvermogen van de Amsterdamse politiek, zegt voorzitter Koen de Lange in Het Parool.

STER reclame